KULTUR. Under torsdagen meddelade Svenska Akademien att nobelpriset i litteratur detta år går till den judiske låtskrivaren och musikern Bob Dylan.

En ung Bob Dylan i Israel.

En ung Bob Dylan i Israel.

Igår bröt Svenska Akademien en lång tradition av tillägna för allmänheten relativt okända författare nobelpriset i litteatur när Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tillkännagav att årets pris går till den judisk-amerikanske folksångaren Bob Dylan.

Motiveringen att han har ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen” har dock inte gått hem hos alla. Författaren och förläggaren Håkan Bravinger kommenterade tillkännagivandet så här:

— Jag har aldrig varit med om något liknande, blev helt knäpptyst här. Folk verkade vänta på att hon skulle säga ’nej jag bara skämtade’. Jag vände mig om och såg ledamöterna Per Wästberg, Kristina Lugn och Klas Östergren och de såg väldigt förnöjda ut. Som att de lurat världen, och på ett sätt har de ju de också. Vem trodde att Dylan skulle få Nobelpriset, inte jag i alla fall.

Sara Danius slår dock ifrån sig kritiken och menar att Dylan är en stor poet som skriver ”örats poesi”.

— Sapfo och Homeros skrev poesi för att den skulle framföras, det gör Dylan också, förklarar hon.

Dessutom ska det enligt henne ha varit stor enighet i Akademien om att just Dylan skulle få priset.

Under natten till fredagen höll Dylan en 90 minuter lång konsert i Las Vegas. Under denna kommenterade han inte nobelpriset överhuvudtaget och har i skrivandet stund fortfarande inte gjort det. Dylans agent har dock låtit hälsa att han är fullt medveten om saken.

Dylan är en uttalad sionist och släppte 1982 låten Neighborhood Bully som är en hyllning till det judiska folket och Israels härjningar i Palestina.

Källor:
”Bob Dylan skriver en örats poesi”
Bob Dylan sade inte ett ord om Nobelpriset under konserten


  • Publicerad:
    2016-10-14 11:45