UTRIKES Ivan Geshev var enligt bulgariska myndigheter på måndagen det avsedda målet för ett mordförsök. En bomb ska ha detonerat vid sidan av vägen just när hans kortege passerade.

När den bulgariske chefsåklagaren Ivan Geshev på måndagen runt 11:45 lokal tid var på väg till huvudstaden Sofia från närliggande Samokov ska en kraftig explosion ha inträffat. Just som åklagarens kortege gick in i en snäv sväng detonerade en bomb, uppenbarligen placerad precis invid vägkanten, förklarar vice chefsåklagare Borislav Sarafov i bulgariska BNT TV.

Enligt Sarafov var bomben avgjort ”avsedd att döda, inte bara att skrämma.” Han uppger att den var fylld med splitter och motsvarande 3 kilo TNT i sprängämnen. Explosionen ska ha orsakat en krater fyra meter bred och 40 centimeter djup – och att ingen skadades är enligt vice åklagaren att betrakta som ”ett mirakel”. Bulgariens inrikesministerium har inlett en utredning rörande terrorattentat och utfäst sig att spåra upp förövarna.

Stormig mandatperiod

Geshev har varit Bulgariens chefsåklagare sedan november 2019. Dessförinnan var han biträdande chefsåklagare och chef för den särskilda åklagarmyndigheten. Såväl hans senaste utnämning som den därpå följande mandatperioden har präglats av kontroverser.

Hans tillsättning möttes av massprotester efter att bulgariska NGO:s anklagat honom för att vara moraliskt okvalificerad för tjänsten, då han enligt dem tidigare väckt rent politiska åtal och även på andra sätt missbrukat sin makt för politiska syften.

President Rumen Radev lade inledningsvis in sitt veto mot utnämningen, men detta initiativ kom att åsidosättas av det Rättsliga rådet. Geshev beordrade 2020 en razzia mot Radevs kontor, vilket utlöste ytterligare en omgång av protester mot både chefsåklagaren och dåvarande premiärminister Boyko Borisovs regering.

Kritiserad av EU-parlamentet och av USA

EU-parlamentet stödde därvid demonstranterna och kritiserade Bulgarien för vad man kallade ”en betydande försämring av respekten för rättsstatsprinciper, demokrati och grundläggande rättigheter.”

Chefsåklagaren Geshev ådrog sig också kraftig kritik från USA 2022, när han vägrade att genomdriva den absurda och förment globala så kallade Magnitskyj-lagen, vilken bland annat ger USA rätten att beslagta de finansiella tillgångarna för individer som USA anser vara inblandade i Sergej Magnitskyjs död – eller som misstänks för brott mot ”de mänskliga rättigheterna.” Magnitskyj var en advokat, bokföringskonsult och skatterådgivare som 2009 avled i ryskt häkte. Geshev kallade vid tillfället den amerikanska lagen för ett ”administrativt och politiskt verktyg” för Washington, ”helt utan juridisk tyngd i Bulgarien”.