EKONOMI. OPEC-länderna lyckades inte hålla oljepriserna uppe. Under söndagskvällen skedde det kraftigaste oljeprisraset sedan år 1991, efter att Saudiarabien meddelat kraftigt sänkta priser och ökning av produktionen.

Efter fredagens OPEC-möte, med syftet att bibehålla priserna på världsmarknaden genom att genomföra produktionssänkningar, så meddelade Saudiarabien att man tänker genomföra stora prissänkningar och en ökning av oljeproduktionen

På grund av detta rasar oljepriset och börserna faller i väntan på att det ska bli ett priskrig mellan de oljeproducerande länderna.

När oljehandeln startade på söndagskvällen, svensk tid, rasade Nordsjöoljan Brent omedelbart med 31 procent och hamnade på 31,38 dollar per fat. Texasoljan WTI sjönk 27 procent och hamnade på 30 dollar per fat.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att detta är det största fallet på oljepriset sedan 1991.

Den judiska investmentbanken Goldman Sachs varnar för att priset på Brentoljan kan sjunka till så lågt pris som 20 dollar per fat.

Om de kraftigt sjunkande oljepriserna kommer att återspeglas i motsvarande sänkta drivmedelspriser för konsumenter, återstår att se.

Källor:
Oil plunges about 30% after Saudi Arabia slashes prices, opens taps
Börsras när oljepriset kollapsar


  • Publicerad:
    2020-03-09 09:00