UTRIKES Israel gick nyligen ut och hävdade att man i samarbete med brasiliansk underrättelsetjänst stoppat Hizbollah att döda judar i Brasilien. Men nu säger Brasiliens justitieminister att sioniststaten endast försöker använda incidenten för politiska poäng.

Det var under onsdagen som Israels regering hävdade att man i samarbete med brasiliansk underrättelsetjänst stoppat ett attentat mot judiska mål av Hizbollah i det sydamerikanska landet. Brasiliansk polis genomförde under dagen 11 razzior och grep två personer misstänkta för rekrytering till och förberedelse av ”extrema handlingar”.

Men nu säger Brasiliens justitieminister Flavio Dino att Israel använder incidenterna för sina egna ändamål. Fallet är enligt Dino pågående och att det skulle röra sig om Hizbollah eller ens något antijudiskt attentat är bara en ”hypotes”.

— Vi uppskattar lämpligt internationellt samarbete, men vi motsätter oss alla utländska institutioner som använder utredningen, som är vårt ansvar, i syfte att främja sin egna politiska agenda, säger justitieministern.