NORGE Den svenske nationalsocialisten Pär Öberg har kallats som vittne av Anders Breiviks försvarare som ansökt om att hans klient ska bli villkorligt frigiven efter att ha avtjänat tio år i fängelse.

Igår rapporterade flera medier att Anders Behring Breivik, som 2017 bytte namn till Fjotolf Hansen, har ansökt om att beviljas villkorlig frigivning. Breivik har enligt domen från 2012, då han dömdes för masskjutningen på Utöya och sprängdådet vid regeringskvarteret i Oslo, rätt att ansöka om villkorlig frigivning nu när han avtjänat tio år av sitt straff.

En förhandling om Breiviks ansökan kommer inledas på tisdag nästa vecka och beräknas pågå i tre dagar. Av säkerhetsskäl kommer den hållas i fängelset där Breivik avtjänar sitt straff istället för i en vanlig domstol.

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen ska vittna

En oväntad vändning är att Breiviks advokat, Øystein Storrvik, har kallat Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsens svenska riksledning som vittne till förhandlingen nästa vecka.

Pär Öberg.
Pär Öberg.

— Jag kan säga att han är kallad som vittne, och att han har sagt sig vara villig att vittna. Det kommer att avslöjas under rättegången varför han är där. Jag vill inte föregå frågorna han kommer att få, säger Storrvik till norska TV 2.

Nordfront har varit i kontakt med Öberg som även han bekräftar att han kommer vittna under förhandlingen.

— Ja, jag kommer att vittna, men jag vill inte gå in på varför jag kallats som vittne innan förhandlingen, säger Öberg till Nordfront.

Advokaten vill se framsteg i Breiviks försoning

Om Breivik inte beviljas villkorlig frigivning säger domen att han kan hållas i förvar i 21 år och att rättsväsendet även därefter får fortsätta att hålla honom inlåst om han bedöms utgöra ett hot mot samhället. Hittills har Breivik under hela fängelsevistelsen hållits isolerad från andra fångar.

Advokat Storrvik verkar vara inne på att isoleringen inte får fortsätta och att det måste ske framsteg i Breiviks rehabilitering.

— Varje fånge bör, oavsett hur illa brott vederbörande begått, ha framsteg i sin försoningsprocess. Så som jag ser det är situationen för min klient oförändrad sedan den presenterades i öppen rätt sist, säger Storrvik.

Senast Breivik var i rätten var 2016-2017 då han menade att den oavbrutna isoleringen av honom kränkte hans rättigheter och bröt mot Europakonventionens förbud mot tortyr och kränkande behandling. Tingsrätten gav honom först rätt innan hovrätten upphävde domen med motiveringen att det inte var bevisat att Breivik tog någon skada av att ha suttit socialt isolerad i fem år.

Förhandlingen nästa vecka handlar dock uteslutande om huruvida Breivik ska beviljas villkorlig frigivning eller inte.

När hovrättsförhandlingen 2017 inleddes gjorde Breivik en romersk hälsning med öppen hand. Huruvida liknande scener kommer utspela sig under den kommande förhandlingen återstår att se.

Nordfront följer ärendet och Pär Öberg kommer berätta mer om det i Radio Nordfront efter förhandlingen.