NORGE Attentatsmannen Anders Behring Breivik skyller sina dåd på Blood & Honour. Han menar sig ha agerat soldat och därmed vara en krigsfånge.

Från och med idag pågår förhandlingar inne på fängelset i den norska staden Skien, rörande eventuell framtida frigivning av den världskände attentatsmannen Anders Behring Breivik.

Norska statstelevisionen NRK rapporterar från förhandlingarna, och enligt deras rapporter hävdar Breivik dels att han inte genomfört de attacker han dömdes för att ha genomfört år 2012 – ett bombangrepp i Oslo och massakern på Utöya – och dels att organisationen Blood & Honour bär allt ansvar för attackerna och att han verkat som soldat för organisationen.

Ordern att utföra attentaten har enligt Breivik kommit genom ett nätverk och att han sedan tolkat ordern som att han skulle göra som han sedan gjorde.

— Varje enskild soldat gör sin tolkning av ordern, sade Breivik till rätten.

Han påstår också att Anders Behring Breivik egentligen ”ligger i koma” sedan år 2009 och att han kommer ”återupplivas” när rätten accepterar att han ”hoppat av” från Blood & Honour. Detta har man inte gjort, ska Breivik ha beklagat sig över:

— Det har ni valt att inte göra på tio år. Ni har ett stående erbjudande.

Vill ha skydd av Genevekonventionen

Breivik anser sig ha blivit radikaliserad och att det är de som radikaliserat honom som bär ansvaret för hans dåd:

— Jag som människa utförde handlingarna i den grad att jag lät mig radikaliseras, och det är till en viss grad mitt ansvar, men det är de som radikaliserar mig som bär det mesta av ansvaret.

Då Breivik anser sig ha agerat soldat åt Blood & Honour, och det därmed är organisationen som bär ansvaret snarare än Breivik själv, vill han behandlas som en krigsfånge och skyddas av Genevekonventionen.

— Jag hör att jag de senaste tio åren blivit hänvisad till som en privatperson. Det som ytterhögern och jag själv anser är att individen Breivik dog år 2009 då jag blev medlem i en organisation som heter Blood & Honour. Vi menar att enligt Genevekonventionen ska alla i ytterhögern behandlas som krigsfångar.

Breivik menar att Blood & Honour i egenskap av någon slags icke-norsk statlig aktör ska ställas inför rätta snarare än han själv:

— Jag genomförde inte angreppet. Jag var radikaliserad och det är Blood & Honour som bär huvudansvaret. Jag blev radikaliserad och bär delvis skulden, men det ansvar som lades på mig i efterhand bör läggas på Blood & Honour, svarade Breivik på en fråga om huruvida han ångrar det han gjorde.

Politiska utläggningar i rätten

Under dagen har Breivik också tagit en del tid i anspråk för att göra en längre utläggning kring politik, ideologier och kulturkrig.

Fyra ideologier, oklart vilka, räknades upp som deltagare i kulturkriget. Politiska partier i Norge och utomlands sorterades in i olika fack. På frågan om varför han vill prata om detta svarade Breivik att det är nödvändigt för att förstå den person han var tidigare.

Breivik berättade även att han försökt starta ett eget parti från fängelset men att det varit svårt att samla in namn och registrera partiet. Han säger sig även vilja dedikera sitt liv till ”vit makt-rörelsen” oavsett om han sitter i fängelse eller inte.

En tanke han ska ha uttryckt är att han vill kämpa för ”kreativitet i den nordiska motståndsrörelsen de kommande 50 åren” eller starta en egen icke-militant rörelse i Europa.

Försvararen Øystein Storrvik berörde också anledningen till att Nordiska motståndsrörelsens Pär Öberg kallats som vittne:

— Detta mål måste prövas som alla andra frigivningsprocesser, för att visa vad ett liv i frihet innebär. Det kommer ställas frågor till Nordiska motståndsrörelsen om hur de förhåller sig till Breivik. Rätten måste få reda på vad en frigivning innebär, realistiskt sett, sade Storrvik i rätten.