UTRIKES. Brittiska hatbrottsbekämpare kräver stopp för spridande av hat mot vacciner. Labourpartiet vill införa böter för information som inte följer statens riktlinjer.

Massmediers kamp mot vaccinationsmotstånd har pågått lika länge som vacciner existerat. Denna karikatyr är från 1940-talet. (Public Domain.)

Så kallade konspirationsteorier från vaccinmotståndare sprids i stor omfattning på sociala medier, trots att de stora teknikföretagen i början av november lovade att hjälpa den brittiska regeringen genom att radera anti-vaccinpropaganda och hindra användare och företag att dra nytta av anti-vaccininlägg, rapporterar brittiska Daily Mail.

Den brittiska publikationen har gjort egna analyser av Facebookinlägg, som visar att teknikjätten inte i tillräckligt hög grad tar bort inlägg och videor som hånar användningen av vacciner för att behandla covid-19.

Trots att massmedierna förra måndagen rapporterade om ett genombrott för coronavaccinen, orsakade denna rapportering omedelbart en kraftig ökning av felaktig information om vacciner, enligt Daily Mail.

Facebookinlägg som nämnde coronavaccin och Bill Gates vars läkemedelsbolag utvecklar sådana vacciner, var föremål för en mångfald av konspirationsteorier, och dessa mer än trefaldigades inom loppet av bara 24 timmar, skriver tidningen.

En alarmistisk video som hävdar att Pfizers coronavirusvaccin – som även Sverige har skrivit kontrakt om att köpa – är farligt och kan komma att påtvingas medborgarna, delades nästan 5 000 gånger på Facebook, och fick tiotusentals visningar.

Videon hade ursprungligen laddats upp på Youtube av The Mirror Project och då redan fått 57 000 visningar på den videoplattformen. Efter att några hade rapporterat videon till Facebook, censurerades den där.

Brittiska Näthatsgranskaren vill stoppa vaccinhat
En brittisk motsvarighet till svenska Näthatsgranskaren, det icke-vinstdrivande företaget Centret för bekämpning av digitalt hat (Center for Countering Digital Hate – CfCDH) har tidigare koncentrerat sig på att bekämpa islamhat och antisemitism. Men Imran Ahmed som är chef för CfCDH anser nu att man måste göra mer för att stoppa hatet mot vacciner.

— Redan sedan början av [corona-] pandemin, har sociala medieföretag misslyckats med att leva upp till sina löften att agera mot desinformation [som sprids av] anti-vaccinanhängare, trots varningar om att sådant skulle kunna begränsa räckvidden för ett covid-vaccin.

Labours hälsotalesman Jonathan Ashworth sade i lördags att det bör bli påföljder för sociala medieplattformar som tillåter desinformation om vacciner att spridas.

Ashworth uppmanade regeringen att ta itu med ”några av de farliga, meningslösa anti-vaccininlägg som vi har sett spridas på sociala medier”.

En undersökning av 8 000 personer i USA och Storbritannien som genomförts av Vaccine Confidence Project (”Vaccinförtroendeprojektet”) – som tillhör Världshälsoorganisationen (WHO) – fann att människors vilja att ta ett covid-vaccin minskade med 6,4 procent efter att ha läst anti-vaccininlägg på sociala medier.

Antropologen Heidi Larson, författare till den nyutkomna boken Stuck:How Vaccine Rumors Start — and Why They Don’t Go Away, tillika chef för WHO:s Vaccinförtroendeprojekt, säger att en liten dominoeffekt som orsakas av konspirationsinlägg om vacciner hindrar möjligheten att uppnå flockimmunitet med vaccinen. Hon varnar för att det finns en brytpunkt när tillräckligt många låter sig påverkas av vaccinmotståndares budskap för att förstöra en massvaccinationskampanj.

The Daily Mail har fått många hundra kommentarer på sin artikel.

Som jag förstår det får vi bara vara för vacciner, och om vi inte är det kommer vi att straffas.

Många kommentarer tar fasta på att vaccinföretagen i sina säljkontrakt har friskrivningsklausuler som ger dem ansvarsfrihet om vaccinen skulle ge skador eller orsaka dödsfall.

Jag tror att vi alla bör gå med på att låta oss vaccineras om företaget som producerar det ger oss en garanti för att det kommer att betala var och en av oss 1 miljon pund om vi drabbas av funktionsnedsättande biverkningar – hmmmm det bör säga något om hur säkra de är på sina vacciner.

Ytterligare andra kommentatorer, som är antingen för eller emot att låta sig vaccineras, bekymrar sig över den alltmer inskränkta yttrandefriheten som visar att lagar mot hatretorik inte handlar om utpekade folkgrupper, utan om kritik mot regeringens politik. Detta blir uppenbart när det inte längre bara är kriminellt att kritisera judar, muslimer, afrikaner eller invandringspolitiken, utan annan politik som staten beslutat om och där kritiska röster ska hatklassas, som regeringens vaccinationsprogram.

Den sociala nätplattformen Pinterest tillåter inte anti-vaccinmaterial, ens i form av kritik mot vaccinmotståndare.


  • Publicerad:
    2020-11-19 06:00