STORBRITANNIEN. Polismyndigheten i Storbritannien har öppet börjat åsiktsregistrera folk. En 14 årig flicka som i skolan hade sagt att det bara finns två kön, skrevs upp i ett register av polisen – trots att hennes uttalande inte bedömdes vara brottsligt. 

Brittisk polis åsiktsregistrerar de som säger att det bara finns två kön. Foto: CC public domain.

En 14 årig flicka i Storbritannien har anmält den brittiska polismyndigheten efter att hon åsiktsregistrerats. Det var under en lektion i skolan som flickan, känd som ”Fröken B”, sa att det bara finns två kön och att ”könsidentitet” inte har något med en persons kön att göra.

Polisen medger att flickans uttalande visserligen inte var brottsligt, men de har ändå valt att skriva upp hennes uttalande i ett speciellt register. Polisen skriver upp ”Non-crime hate incidents”, eller ”Icke-brottsliga hatincidenter”, som arbetsgivare, banker och andra kan se i belastningsregistret.

Enligt The Daily Mail har polisen i England och Wales skrivit upp över 120 000 ”hatincidenter” de senaste fem åren. Sedan flickan åsiktsregistrerats uppger hon att hon är rädd för att prata om liknande frågor igen.

I ett brev från flickans advokatbyrå skriver man att åsiktsregistreringen har en ”skrämmande effekt” på flickans förmåga att kritisera ”transfrågor”. Flickan har också varit orolig för att detta skulle kunna påverka hennes framtida yrkesval.

Poliserna ska själva kunna avgöra vad som är en ”icke-brottslig hatincident”, även om ingen annan har kränkts eller i övrigt reagerat på ett uttalande. Det kan handla om att personer med ”skyddade egenskaper inte vet om att de är offer”.


  • Publicerad:
    2020-12-05 18:05