USA. För vita studenter vid Cornell University i New York kommer influensavaccinet att vara obligatoriskt. Studenter med alla andra rastillhörigheter behöver inte ta något vaccin. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Skolledningen på Cornell University i New York tycker att det är mycket viktigt att just vita studenter tar influensavaccinet. Det kommer nu att vara obligatorisk för vita att ta vaccinet, men inte för alla andra raser.

Det är de man kallar ”färgade personer” som slipper ta vaccinet, det vill säga alla som inte är vita. Enligt skolledningen har en del rasfrämlingar blivit obekväma av att behöva ta vaccinet, varför man tillåter dem att avböja det.

De kan exempelvis uppge att deras beslut är ”baserat på historiska orättvisor och pågående händelser”, skriver man. Man menar vidare att alla andra raser i världen – bortsett från vita – har behandlats dåligt. Med hänvisning till detta skriver man att det är ”förståeligt” att rasfrämlingar därför vill avstå vaccinet.

Om vita vill undvika att ta vaccinet kan man såklart byta skola, eller själv ”identifiera sig” som svart eller dylikt. Samma sak gäller om man vill kunna få stipendium som annars bara utdelas till svarta.

Det har visat sig vara fördelaktigt att vara icke-vit i universitetsvärlden och samhället i stort.


  • Publicerad:
    2020-12-10 11:00