ÖVERVAKNING. Spanien kommer att upprätta ett register över alla medborgare som vägrar ta vaccinet mot coronaviruset. Registret kommer sedan att delas med andra EU-länder, förklarar landets hälsominister. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Spaniens hälsominister, Salvador Illa berättar att landet kommer att upprätta ett register över alla medborgare som vägrar att ta coronavaccinet. Registret kommer sedan att delas med andra EU-länder, men det kommer inte vara åtkomligt för allmänheten, försäkrar Illa.

Precis som Sverige håller man nu på att vaccinera större delen av befolkningen i landet. Spanien har under hösten drabbats hårt av viruset och efterföljande restriktioner. Hälsoministern anser att det enda sättet att gå tillbaka till ett normalläge är ”att vaccinera precis alla – ju fler desto bättre”.

Vaccineringen kommer inte att vara obligatorisk i Spanien, men om man avböjer att ta vaccinet kommer man alltså som nämnt att hamna i ett register.

Folk som erbjuds en behandling som de av någon anledning vägrar ta emot, kommer att noteras i registret. Så att det inte blir något fel i systemet. Så att vi inte missar att ge personer möjligheten att vaccinera sig”, förklarar Illa under en intervju med den spanska Tv-kanalen LaSexta.

Enligt den senaste opinionsundersökningen har antalet spanjorer som inte vill ta vaccinet dock krympt från 47 procent i november till 28 procent idag.

Spanien har just nu ett rikstäckande utegångsförbud som gäller mellan klockan 23:00 och 06:00. Utegångsförbudet kommer åtminstone att fortgå fram till början av maj. Undantag får endast göras för att arbeta, köpa medicin eller ta hand om sina barn.

Uppdatering/Rättelse:

I en tidigare version av denna nyhetsnotis stod det felaktigt att motståndet bland spanjorerna att ta covidvaccinet hade ökat från 28 procent till 47 procent och att utegångsförbudet i landet gällde från 06:00 till 23:00. Det korrekta är alltså motsatsen i båda fallet, såsom det står nu.


  • Publicerad:
    2020-12-30 00:50