BROTTSSTATISTIK. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ska åter igen börja föra statistik över ”etnicitet” kopplat till ungdomsrån, efter hårt tryck från folket och alternativmedia. Egentligen är det endast folks ”bakgrund” man ska redovisa. 

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ska åter igen börja föra statistik över ”etnicitet” kopplat till ungdomsrån. Man ska egentligen bara redovisa om gärningsmännen har en ”svensk eller utländsk bakgrund”.

Om personen är född utanför Norden räknas personen som att den har ”utländsk bakgrund”. Skulle exempelvis en somalier eller afghan födas i Sverige skulle det ändå räknas som att personen har ”svensk bakgrund”. Så egentligen är det inte etnicitet som redovisas, utan var personen är född.

Antalet anmälda personrån är det högsta på tio år, 2019 var antalet anmälda personrån 7741 stycken.

— Vi kommer att titta på det men sen vet vi ju inte vilka svar vi får. Men där det finns en identifierad gärningsperson kommer vi absolut att titta på bakgrund, säger Maria von Bredow, utredare på Brå till SVT Nyheter.

Von Bredow lägger dock in en brasklapp om att deras undersökning minsann skulle kunna vara missvisande. Hon menar att anmälningsbenägenheten och ”risken att bli misstänkt inte är jämnt fördelad” och att detta beror på ”en rad faktorer” som SVT skriver.

— Vi vill försöka ringa in lite av det som efterfrågas. Hittills kan vi se att en stor del, både av de som begår och som utsätts, kommer från socioekonomiskt utsatta områden, säger Von Bredow.


  • Publicerad:
    2020-11-25 20:40