GÖTEBORG. I Aftonbladet, som pratat med folk som rör sig nattetid i centrala Göteborg där två unga män på mindre än en vecka knivskurits till döds, ges nu bilden av en stadskärna i förfall.

Nordstan i centrala Göteborg. Foto: Håkan Dahlström (CC BY 2.0).

På mindre än en vecka har två unga män knivskurits till döds i centrala delarna av Göteborg. Aftonbladet har intervjuat folk som brukar röra sig i centrala delarna av staden, som till exempel taxichaufförer och entrévärdar, vilka beskriver en stadskärna i förfall.

— Det har blivit mycket värre än på 90-talet. Det är mer folk, mer droger och folk bryr sig mindre om vad de gör, säger en taxichaufför som också kan berätta att han kört många kunder som blivit rånade i närheten av Nordstan.

— Det är katastrof framför Femman huset utanför McDonald’s på nätterna. Det är så mycket ungdomar som hänger och ibland hittar de på dumheter, säger en annan taxichaufför.

— Knark säljs helt öppet. Härom dagen såg jag en langare som försökte sälja hasch till 14-åringar från Gothia Cup. Det är pinsamt, säger entrévärden Johan.

Ibland får han frågor från turister som kommer fram till honom och undrar ”Vad är det som händer med Göteborg. Så här är det inte i andra städer”.

34-åriga Frida Eriksson, som bor i centrala Göteborg, uppger att hon blivit försiktig.

— Jag är mycket mer rädd. Någon gång är det min eller någon närståendes tur att råka illa ut. Att bli rånad eller våldtagen, säger hon.

En 20-årig man berättar att han undviker centrum på natten, men om han måste ta sig dit så undviker han att blandas in i tråkigheter.

— Kommer någon fram och pratar med mig så svarar jag inte utan går bara vidare. Om det står ett gäng på trottoaren så går jag över på andra sidan, säger han.

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg säger att det har varit oroligt i centrum de senaste veckorna och uppger att orsaken dels skulle vara ”det vackra vädret” och dels ”Gothia Cup”.

— Det är Göteborgs ungdomar som kommer in till stan i stora mängder som gör att det blir väldigt oroligt. Det är inte Gothia Cup deltagare som ställer till det, säger Thomas Fuxborg.

På frågan om varför ungdomarna kommer in till stan, svarar han:

— Ungdomar tycker att det är roligt att vara där det händer mycket.

Källa:
”Vi måste ha fler patrullpoliser – då skärper sig folk”


  • Publicerad:
    2019-07-22 16:40