GÖTEBORG. Kommunen har nu beslutat att stänga köpcentret Nordstan tidigare då ett så kallat ungdomsgäng planerat att smälla fyrverkerier inne i gallerian.

Bilden som SVT valde att censurera.

Bilden som SVT valde att censurera.

Polisen i Göteborg har fått uppgifter som tyder på att en större ordningsstörning planerats till nyårsafton. Uppgifterna gör gällande att ett så kallat ungdomsgäng, vilket ofta är en omskrivning i media för utländska bråkstakar, som härjat i området tidigare planerat att skjuta fyrverkerier och smällare i köpcentret Nordstan.

Tilltaget ska vara en hämnd för att ordningsvakter på Nordstan ska ha agerat aktivt mot gruppen tidigare under året. Efter att polisen kontaktade kommunen och Nordstadens samfällighetsförening har man beslutat att stänga köpcentret klockan nio istället för vid tolvslaget på lördag. Frågan om en tidigarelagd stängning har varit hårt kritiserad då det rör sig om allmän plats.

— Om det är detta som behövs för att säkra tryggheten för allmänheten är åtgärden självklar, säger det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård.

Sveriges television hade tidigare under kvällen en övervakningsbild på sin hemsida som visade ”ungdomsgänget” vilket till största delen består av mörkhyade personer. Nu har man dock valt att byta ut bilden mot en polispatrull ståendes utanför köpcentret, troligtvis för att man genom sitt första bildval kommit för nära sanningen.

Enligt polisen ska det röra sig om så kallade gatubarn och ensamkommande som planerat att attackera köpcentret. Utlänningarna ska även syssla med narkotikaförsäljning i anslutning till Nordstan.

— Det är ungdomar från förorten, gatubarn och ensamkommande, de som brukar uppehålla sig i Nordstan, menar polisintendent Anders Börjesson som är chef för citypolisen.

Källa:
Polisen fruktar fyrverkeriattacker i Nordstan


  • Publicerad:
    2016-12-30 21:00