SKÅNE. Vandalisering, raketattacker och allmänt stök. Så ser det ut på orten Ängelholm. Bakom oroligheterna ligger så kallade ”ungdomsgäng” och socialens samtal med föräldrarna har inte hjälpt.

vaktare

Ungdomar från 12 upp till 18-års ålder har den senaste tiden härjat runt i Ängelholm. Bland annat har man vält marmorskulpturen ”Rörelse och vind” utanför biblioteket och skjutit fyrverkeriraketer på marken. Numera tvingas man att ha väktare inne på biblioteket där det så kallade ungdomsgänget håller till.

— Det här är en ny företeelse i Ängelholm, säger fältassistenterna Thomas Björklund och Åsa Williamsson som har kontakt med socialtjänsten.

Fältassistenterna har flera gånger gjort orosanmälningar till socialtjänsten som i sin tur haft möten med ungdomarnas föräldrar. Trots det fortgår oroligheterna på orten. Enligt Björklund och Williamsson ska det dock inte röra sig om någon typ av organiserat ungdomsgäng utan de håller kontakten på sociala medier och samlas ”där det händer”.

— Ungdomar dras till varandra och vill vara där det händer saker, menar Björklund.

Kommunens säkerhetschef Jan Klausertar uppges ta situationen på allvar och har vidtagit så kallade åtgärder för att få ett slut på stöket.

— Det som hänt på biblioteket är en signal, ett symptom. Vi knyter nu till oss alla samarbetspartners för att hjälpas åt. Vi har haft möte med Ängelholmslokaler och Backahill, och har bjudit in näringsidkare i centrum till ett informationsmöte i stadshuset, säger han.

Som ett svar på problematiken har kommunen nu börjat ställa i ordning en ny fritidsgård ovanför Åhlens, en lösning som de båda fältassistenterna tror kommer att avlasta ortens bibliotek.

Källa:
Ungdomsgäng sprider oro i Ängelholm – nu mobiliserar kommunen


  • Publicerad:
    2017-01-03 19:25