UTRIKES. Under den senaste tiden har lögnmedias fokus legat på den påstådda ryska manipuleringen av det amerikanska presidentvalet 2016. Nu erkänner dock högt uppsatta CIA-företrädare att man manipulerat val sedan organisationen grundades.

CC0 Public Domain.

Lögnmedia har ända sedan det amerikanska presidentvalet 2016 spridit ryktet att ”ryska troll” ska ha hjälpt Donald Trump att vinna, dock utan att kunna presentera några ordentliga bevis för detta. Nu har det dock framkommit, föga förvånande, att USA faktiskt själva sysslat med precis det som de judiska medierna anklagar Ryssland för. Högt uppsatta CIA-företrädare erkänner att man ända sedan grundandet av säkerhetstjänsten 1947 sysslat med valmanipulation i en rad länder.

— Om du frågar en CIA-agent om ryssarna bröt mot några regler eller gjorde något konstigt så kommer du få svaret att nej, det gjorde de inte. USA har själva hållit på med valmanipulering genom historien, och jag hoppas att vi fortsätter med det, säger Steven L. Hall, 30-årig veteran vid CIA och under en tid chef för säkerhetstjänstens Rysslandsavdelning.

Metoderna för valmanipulering har varierat från fall till fall. Ibland har det rört sig om att trycka flygblad och banderoller, och ibland har det handlat om grövre metoder som att muta lokala myndighetsföreträdare eller lönnmörda människor.

Loch K. Johnson arbetade med att utreda CIA under 1970-talet på uppdrag av senaten, och enligt honom så är de påstådda ryska manipulationerna endast en cyberversion av vad USA redan sysslat med i många år.

— Vi har hållit på med sådana här saker sedan CIA grundades 1947. Vi har använt affischer, flygblad, banderoller – allt möjligt. Vi har planterat falsk information i utländska tidningar. Vi har använt vad britterna kallar ”King George’s Cavalry” – resväskor fulla med pengar, säger Johnson.

Åtminstone en gång har USA även försökt manipulera ett val i Ryssland. 1996 var USA oroliga att den sittande presidenten Boris Yeltsin skulle besegras av en kommunistisk kandidat, så därför lånade man ut 10 miljarder dollar för att hjälpa Yeltsin bli omvald som president. Man lånade även ut ett team med amerikanska politiska konsulter för att hjälpa presidenten.

Vissa gånger har USA även helt öppet lagt sig i andra länders val. År 2000 lade man stora summor pengar på att nationalisten Slobodan Milosevic inte skulle vinna det serbiska presidentvalet. Bland annat tryckte man 80 ton klistermärken med oppositionens logga och texten ”Det är slut för honom”.

Källa:
Russia Isn’t the Only One Meddling in Elections. We Do It, Too.


  • Publicerad:
    2018-03-06 20:40