JÄMSTÄLLDHET I en rondell invid Sergels torg i Sveriges huvudstad gick häromdagen en era av patriarkalt förtryck i graven, då den första damcykelsymbolen brändes fast i asfalten.

Jämställdhetens förkämpar är på frammarsch i landet, nu med resultat att manschauvinismen på våra cykelbanor verkar ha mött sin bane.

Den symbol i asfalten som märker ut cykelbanan har fram till nu alltid avbildat en herrcykel. Nu upphör detta uttryck för patriarkalt förtryck. Stockholms stad har lyckats skapa en damcykelsymbol döpt till cykelmyra, som ska utmana den förlegade herrcykelsymbolen.

Huvudstadens allra första cykelmyra brändes under natten mot fredagen in i asfalten bredvid Sergels torg. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) missade inte tillfället att på plats högtidlighålla denna stora händelse. Efter att handgripligen ha bistått anläggningsarbetaren vid fastbrännandet av cykelsymbolen i gatan, deklarerade stadsborgarrådet stolt till lokaltidningen Mitt i:

— Trots att det är fler kvinnor än män som cyklar, har cykelsymbolerna hittills varit herrcyklar. Nu får Stockholm äntligen jämställda cykelbanor!

Stockholms stad uppger till lokaltidningen att det inte är meningen att damcykelsymbolerna helt ska ta över huvudstaden framöver, utan att de två typerna kommer att nyttjas sida vid sida.

Nu återstår det bara att se hur lång tid det tar för cykelmyra att erövra hela landet.