ANTIVITHET En video visar nu hur en pensionerad polischef i Las Vegas under en tidig cykeltur i mitten av augusti mördas av en svart yngling, vars namn inte offentliggjorts med hänsyn till hans låga ålder.

Den 14 augusti stjäl en 17-åring och hans kompis en bil i staden Las Vegas och beger sig ut på en vansinnesfärd, där 17-åringen i hög fart först kör in i en annan bil och därefter kolliderar med en cyklist, som antas ha omkommit vid träffen. Ynglingen smiter från brottsplatserna men grips snart av polis. Han misstänks omgående för dråp av cyklisten, den pensionerade polischefen Andreas Probst, 64 – men omständigheterna kring de två kollisionerna befinns vara oklara. Den misstänktes namn hemlighålls med hänvisning till hans ålder.

En video, som nu cirkulerar på sociala medier, visar med all önskvärd tydlighet att de båda kollisionerna under tonåringens korta bilfärd den 14 augusti är avsiktliga attacker. När han avslutar cyklistens liv genom att i hög fart köra på honom bakifrån, skrattar han ljudligt.

I en version av videon hörs en kort dialog mellan föraren och hans filmande medpassagerare precis innan kollisionen med cyklisten:

Föraren: — Redo?

Passageraren (skrattande): — Japp, på röven bara!

En noggrann visuell analys av video har bekräftat att den visar den plats där Probst dödades – en sträcka av North Tenaya Way, nära West Centennial Parkway.

Fox News kommentator Greg Gutfeld jämför detta material med en halshuggningsvideo av IS och kallar mordet på Probst för ”en offentlig avrättning bevittnad på film”. I ett inlägg på X kallar han en person som inte berörs av en en sådan film för ”död inombords

Las Vegas Review-Journal skriver att den påkörde cyklistens död nu utreds som ett överlagt mord. Probst hade bakom sig en 35-årig karriär inom brottsbekämpning i Kalifornien, bland annat som polischef i staden Bell i Los Angeles County

Den 7 september samlades medborgare vid platsen för den dödliga kraschen för att hedra Probst minne genom att inviga Ghost Bike, en konstinstallation i form av en vitmålad cykel – där färgen för många symboliserar antivitt våld.