MOTSTÅND Ett hatbrott begånget i Gastonia, North Carolina i tisdags med uppenbart antivitt motiv – men av rättsystemet inte behandlat som ett sådant – motiverade National Justice Party att organisera en protestmarsh genom staden.

I Gastonia, North Carolina, skadades på tisdagen den vite mannen Jamie White allvarligt när han försökte skydda sin 6-åriga dotter Kinesley från att bli beskjuten av den tungt kriminellt belastade svarte mannen Robert Singletary, som var uppretad för att en basketboll någonstans ifrån hade rullat in på hans tomt.

Under sin skottlossning klargjorde Singletary han att han ”inte ens tycker om vita människor”. Familjefadern White fick vid incidenten sin ena lunga samt levern och magsäcken genomborrade av kulor. Kinsley träffades av splitter, som fastnade i hennes kind. Skytten misslyckades i sina försök att träffa modern Ashley.

— Jag var orolig för mina barn, berättade White för Gaston Gazette (GG) dagen efter och tillade:

— Jag var redan påkörd. Jag höll på att tappa andan. Jag brann. Jag trodde ärligt talat inte att jag skulle klara det, sa han med en röst som visade att han ännu led av svåra smärtor.

Den misstänkte, Robert Louis Singletary, 24, som skjutit mot Kinsley och hennes föräldrar, överlämnade på torsdagen sig själv till myndigheter i Tampa, Florida, efter att först i två dagar ha hållit sig undan. Han ska alltså vid den aktuella tillfället ha förargats över att några barn låtit sin basketboll rulla in på hans tomt, och det var när Kinsleys pappa försökte övertala honom att inte skjuta grannen, som Singletarys intresse istället riktades mot familjen White.

— Jag sa: ’Du, det är galet.’ Och han sa: ’Du vit? Jag gillar inte ens vita människor. Jag ska skjuta din rö–’, berättade White för GG.

Singletary har nu åtalats för:

  • fyra fall av första gradens mordförsök.
  • två fall av misshandel med dödligt vapen i syfte att döda eller tillfoga allvarlig skada.
  • ett fall av dömd persons innehav av skjutvapen.

Inget åtal har dock väckts med anledning av hans uppenbart rasligt betingade motiv till sina handlingar – något som per automatik hade gjorts om gärningsmannen hade varit vit och fällt kommentarer om sina svarta offer.

NJP kräver rättvisa för den vita familjen

På sin hemsida kommenterar National Justice Party (NJP) skjutningarna i Gastonia den 25 april med följande ord:

National Justice Party protesterar mot skjutningen av Kinsley White och hennes far av en svart ligist som gjorde hatiska rasistiska uttalanden om vita människor innan han öppnade eld mot familjen och barn som lekte i området. Hittills har varken lokala brottsbekämpande myndigheter eller den federala regeringen lagt fram hatbrottsanklagelser, trots skyttens tydliga rasistiska motiv.

Lokala sympatisörer till och medlemmar i organisationen marscherade lördag den 29 april genom staden Gastonia för att kräva rättvisa för familjen White. Källor på plats rapporterade att över fyrtio provita aktivister var närvarande, uppbackade av NJP:s centralkommittémedlemmar Michael McKevitt samt Warren och Alan Balogh. Insamlingen till stöd för den vita familjen skulle visa sig bli NJP:s hittills största för vita medborgerliga rättigheter 2023.

När man tågade förbi Gaston County Courthouse, skanderade deltagarna ”Rättvisa åt vita!” och ”Antivitt våld – mediatystnad!” medan skyltar med texten ”Jamie White är en hjälte” och ”Anklagelser för hatbrott NU!” förevisades.

Bland demonstranterna återfanns de produktiva aktivisterna Carson Kilgrey och Warren Balogh, centralkommittémedlemmar i NJP och medvärdar för podcasten Modern PoliticsOdysee. ”Skydda våra barn!” skrek Kilgrey i megafonen när demonstranterna oantastade tågade förbi Gaston County Courthouse. ”Rättvisa nu!

Under ett känslosamt tal vid uppsamlingsplatsen klargjorde Kilgrey sedan:

— De kommer att kalla det tragiskt, och de kommer att kalla det slumpmässigt, men de kommer aldrig att kalla det anti-vitt … Media har jämfört denna attack med andra händelser där skyttarna felaktigt tror att de är hotade. Men media gör som de alltid gör, täcker en svart angripares antivita partiskhet.