ÅSIKTSFÖRTRYCK.  Under torsdagen föll domen mot gatukonstnären Dan Park som suttit häktad sedan i början av juli i år. Park dömdes till 6 månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. Han ska även betala 60 000 kronor i skadestånd.

Dan park dom

Nordfront har tidigare skrivit om gatukonstnären Dan Park som den 5 juli år greps på en utställning där hans tavlor ställdes ut. Polisen hade fått uppgifter om att hans tavlor möjligtvis utgjorde hets mot folkgrupp så de beslagtog nio av hans tavlor och Park anhölls sedan. Galleristen Henrik Rönnquist blev även han misstänkt för hets mot folkgrupp då han låtit Park ställa ut sina tavlor i hans lokal.

Park har suttit frihetsberövad sedan början av juli och rättegången inleddes i Malmö tingsrätt den 7 augusti. Idag föll domen mot både Park och Rönnquist. Park dömdes till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal av Momodou Jallow, Monika Kaldaras-Columber, Erland Nikolizsson Kaldaras-Columber och Yusupha Sallah, vilka han ska betala totalt 60 000 kronor i skadestånd till. Bland hans bilder fanns en bild med texten ”Zigenar brott är något gott” och med bilder på Nikolizsson Kaldaras-Columber, ordförande i romernas ungdomsförbund, och hans mor Monika Kaldaras-Columber fanns också på bilden. Dessa är bland de personer som ska få skadestånd av Park.

Bilderna som beslagtogs menar åklagare Linda Rosenkvist Rasmussen visar missaktning mot svarta och zigenare. Bland bilderna går att hitta motiv som föreställer Adolf Hitler med texten ”Not only niggers have dreams”. I rättegången förnekade Park brott och menade att hans uppsåt aldrig varit att visa missaktning mot någon folkgrupp eller mot någon människa och att han driver med alla och inte bara med några utvalda folkgrupper.

Tingsrätten har också beslutat att Park ska sitta fortsatt häktad tills domen är verkställd. I domen går att läsa:

Dan Park har vid ett flertal tillfällen gjort sig skyldig till förtal och hets mot folkgrupp. Han har visat att tidigare domar och rättegångar inte avhåller honom från att omedelbart fortsätta att begå brott. På grunden av risken för att han på fri fot fortsätter att begå brott ska han vara kvar i häkte, dock längst till dess straffet är verkställt.

Henrik Rönnquist, som upplåtit sin lokal till Parks konst, dömdes till villkorlig dom samt till 150 dagsböter. Rönnquist förnekade under rättegången brott och menade att han låtit Park ställa ut sin konst i galleriet då han ”tycker att Dan Park har en rättighet att ställa ut sin konst; konsten är fri, det är en grundläggande frihet, en konstnärlig frihet”. Rönnquist menade också att han inte visste exakt vilka tavlor Park skulle ställa ut. Tingsrätten som har en annan syn på saken skriver i domen:

Henrik Rönnqvist har gjort gällande att han inte sett närmare på bilderna. Tingsrätten finner på grund av följande omständigheter att detta inte är riktigt. Som tingsrätten redovisat ovan har Henrik Rönnqvist velat förringa sin roll som gallerist. Att han med sin erfarenhet och med det vinstintresse han driver galleriet, inte skulle ha tittat på de bilder som skulle ställas ut på hans galleri är osannolikt. Han har också ordnat med inramningen av dem. Lika osannolikt är det att han skulle låta en 15-årig pojke eller Dan Park hänga bilderna. Hängningen ser dessutom mycket professionell ut. Erik Åberg har berättat att Henrik Rönnqvist före själva öppningen av vernissagen visade bilderna för ett par och att han då också gick omkring med en bild i handen.

Dan Park dömdes senast i april för hets mot folkgrupp till tre månaders fängelse.

Relaterade artiklar:
Affischera till stöd för Dan Park!
Stödaffisch för Dan Park
Rättegång inleds mot Dan Park
Dan Park driver med ”nazifober”
Dan Park retar upp sosse
Dan Park anmäld för ”heilrutor” i Malmö
Dan Park vitpixlar negrer

Källa:
Målnr: B 6579-14


  • Publicerad:
    2014-08-21 14:10