DANMARK. På ön Lindholm utanför Själland kommer Danmark att placera kriminella icke-danskar som väntar på utvisning. Detta enligt regeringens nya budget som röstades igenom tidigare i veckan.

Ön Lindholms placering i Stegebukten utanför danska Själland där utlänningar kommer att placeras i väntan på utvisning. Bild: Yandex Maps.

Enligt den danska regeringens nya budgetförslag – som röstades igenom av folketinget i veckan – kommer nya regler kring invandring och integration att implementeras.

Den som önskar bli dansk medborgare måste exempelvis skaka hand med en dansk borgmästare under en ceremoni.

Men den mest kontroversiella ändringen är det fångläger som Danmark tänker upprätta på ön Lindholm i Stegebukten utanför Själland. Tanken är att kriminella invandrare som enligt beslut ska utvisas, men som inväntar verkställandet, inte ska kunna vandra fritt omkring i Danmark. Istället ska de isoleras i ett läger på Lindholm.

Man kommer även att placera krigsförbrytare eller andra särskilt farliga personer på ön, och sammanlagt är det tänkt att uppemot hundra individer ska kunna vistas på öns fångläger samtidigt.

Tidigare har Lindholm använts för forskning av virussjukdomar hos djur, varför ön först kommer att behöva saneras innan den tas i användning. Mellan ön och närmsta land är det tre kilometer, vilket man anser är ett betryggande avstånd som garanterar god kontroll på fångarna.

FN har ”allvarliga betänkligheter”
Danmarks nya åtgärder har kritiserats av FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, som menar att FN har ”allvarliga betänkligheter” mot Danmarks planer med Lindholm.

— Vi har sett de negativa effekterna av sådan isolationspolitik, och det bör inte upprepas. Detta eftersom fråntagandet av deras frihet och isoleringen och stigmatiseringen endast ökar på deras sårbarhet, säger Bachelet i en kommentar.

Men Danmarks politiker står på sig mot den internationella kritiken.

”De är oönskade i Danmark och det ska de få känna”, skriver exempelvis Danmarks integrationsminister Inger Stojberg på Facebook i försvar för fånglägret.

Man beräknar att fånglägret kommer att kunna öppnas 2021.

Källor:
Folketinget godkänner placering av kriminella utlänningar på ö
U.N. rights chief concerned by Danish plan to put foreign criminals on island


  • Publicerad:
    2018-12-22 16:00