UTRIKES. Dansk säkerhetstjänst misstänker att iransk säkerhetstjänst planerat ett attentat mot arabiska separatister i landet. Detta meddelades under en presskonferens idag.

I slutet av september stängdes Öresundsbron av dansk polis samtidigt som man gick ut med att man sökte en svenskregistrerad Volvo. Man varnade allmänheten för att försöka ingripa om man såg bilen och var samtidigt tystlåtna om vad saken gällde.

Nu går Finn Borch Andersen, chef för den danska säkerhetstjänsten PET, ut med att det gällde ett möjligt planerat attentat mot  i Danmark boende medlemmar i den arabiska seperatiströrelsen ASMLA som vill skapa en självständig stat i den iranska Khuzestan-provinsen.

Den danska säkerhetstjänsten ska ha fått upplysningar om att en person bevakat en fastighet som tillhör gruppen, samtidigt som man sedan tidigare haft övervakning av en ASMLA-medlem som ska ha en hotbild mot sig. Enligt Borch Andersen gav detta upphov till misstankar om ett kommande attentat i Danmark.

Man misstänker att personen som bevakade fastigheten rekognoserade inför ett tänkt attentat, varför man efterlyste den svenskregistrerade Volvon, som senare återfanns. Den man som misstänks ha genomfört rekognoseringen greps den 21 oktober i Göteborg, efter samarbete med svenska SÄPO, och sitter nu häktad i Köpenhamn.

Mannen är norsk medborgare, men har iransk bakgrund. Brottsrubriceringen är flyktingspionage och förberedelse till mord. Mannen ska ha agerat ensam, men anklagas för att ha fört uppgifter vidare till iranska myndigheter. Den misstänkte mannen nekar själv till anklagelserna.

Misstankarna har utlöst diplomatisk kris
Den danska säkerhetstjänsten misstänker enligt beskedet under dagens presskonferens att det är iransk säkerhetstjänst som ligger bakom de påstådda attentatsplanerna. Misstankarna har utlöst något av en diplomatisk kris. Danska utrikesdepartementet har under tisdagen kallat upp Irans ambassadör på samtal om säkerhetspolisens misstankar.

— Det är helt oacceptabelt att en främmande makt planerar att mörda en person i ett annat land, säger utrikesminister Anders Samuelsen.

Under tisdagskvällen meddelade utrikesministern under en presskonferens att man kallar hem den danske ambassadören i Teheran. Samtidigt vill man lyfta ärendet till EU-nivå, där man exempelvis kräver hårdare sanktioner mot Iran. Trots att exempelvis Israels säkerhetstjänst Mossad mördar flera människor per år i andra länder vill dock inte Danmark införa sanktioner mot Tel Aviv.

Iran förnekar anklagelserna om att landets säkerhetstjänst skulle ha planerat ett attentat. Talespersonen för Irans utrikesdepartement, Bahram Qassemi, menar att det rör sig om desinformation och att det är en sammansvärjning som Irans fiender ligger bakom, som syftar till att försämra Irans relation till omvärlden.

Källor:
Danmark kallar hem sin ambassadör från Iran
Danska polisen: ”Iransk underrättelsetjänst planerade attentat“
Dansk polis: Iransk underrättelsetjänst planerade attentat
Iran rejects Denmark claim about thwarted assassination plot


  • Publicerad:
    2018-10-30 20:10