KULTURMARXISM. Den danska public service-kanalen DR inleder 2021 genom att lansera ett nytt barnprogram, där utgångspunkten för berättelsen är storleken på en vuxen mans penis. 

Det danska barnprogrammet, ”John Dillermand”. Skärmbild: Dr.dk

Det danska barnprogrammet ”John Dillermand”, eller ”John Snopp-mannen” på svenska, lanserades den andra januari på public service-kanalen Ramasjang, en barnkanal som riktar sig till 4-10 åringar.

Programmet handlar om en vuxen man med ett barnsligt sinne, vars penis är längst i världen. Den är så lång och svår att styra, att den ofta försätter John i problem. Först när han väljer att stå för sina misstag, lyckas han vända situationen och bli hela byns hjälte.

Serien ska, enligt Ramasjang-redaktören Niels Lindberg, lära 4-8 åringar att det är okej att vara annorlunda, om man står upp för sig själv. Universumet runt John Dillermand ska enligt DR vara humoristiskt och ”erkännande av barns spirande nyfikenhet” kring kropp och kön.

Förkastligt att se vuxnas penisar

Programmet har redan fått olika politiker att fatta tangentborden. Enligt deras kritik är det visserligen okej att vara annorlunda – men är det verkligen är okej att presentera barn för vuxnas könsorgan?

Morten Messerschmidt från Dansk Folkeparti frågar på Twitter om han är den enda som ”finner det förkastligt att barn ska tycka det är roligt att titta på vuxnas penisar på DR Ramasjang?”.

Messerschmidts partikamrat Peter Skaarup kritiserade i september ett liknande danskt ”barnprogram”, nämligen Ultra smider tøjetEtt program där vuxna blottade sig i TV och barnen förväntades studera och ställa frågor om deras kroppar. Skaarup betäckande då konceptet som ”för extremt”.

Kunde vi inte bara låta barn vara barn, och vänta med den här typen av program till de når puberteten?”, skrev Skaarup på Facebook.

I DRs egen programbeskrivning påpekar barnpsykologen Margrethe Bruun Hansen, att de har läst igenom manuskriptet innan produktionen och att det är viktigt att se programmet från barnens ögon. Psykologen antyder vidare att små barn har en sexualitet, eftersom de leker doktor:

Man måste komma ihåg att det är vi vuxnas liv och erfarenheter som gör att vi kan rynka på näsan åt en magisk snopp-man – det gör absolut inte barn. Mindre barn njuter av att vara nakna och undersöka och utforska sig själva. De leker doktor, undersöker varandra, och älskar förbjudna ord. Barn skrattar högljutt när de säger prutt och snopp-mannen. Och det är just precis det universumet som John Dillermand talar till.

Folket rasar över serien

Inte heller vanligt folk har mottagit barnprogrammet bra. På både DR1 och DR Ramasjangs Facebook-sidor väller det in arga kommentarer från föräldrar som anser att programmet är mycket olämpligt för barn.

”Ursäkta mig DR1 och DR Ramasjang. Hur fan kan ni sända det här för barn under 16 år. ”John Dillermand”, vad fan är det för något. Det tycker verkligen inte att det är lämpligt att sända något sådant”, skriver en upprörd förälder och fortsätter:

”Min dotter älskar att se på Ramasjang, men hon ska banne mig inte se det när ni sänder sånt där. Och jag betalar fan i mig inte TV-licens för skojs skull. Min dotter ska inte titta på något så motbjudande och äckligt. Prova att tänka er för, och gör något åt detta, tack!”.

Andra föräldrar kommer med liknande kritik, och tycks vara rasande över det kulturmarxistiska barnprogrammet.

”Mina pengar ska fan i mig inte gå till att sponsra allt ert gradvis pornografiska material på samtliga DR-kanaler! JOHN DILLERMAND, SOM KAN KLARA ALLT MED SIN SUPERSNOPP! Hur i helvete kan detta tillåtas att sändas på bästa sändningstid i en barnkanal. Usch, ni borde skämmas!! Trodde att nivån var högre!”

”John Dillermand… helt ärligt DR… Det är totalt opassande! Har ni föreställt er lekarna på lekplatsen, som det inspirerar till? Snälla, ta bort programmet och skona både pedagoger och föräldrar.”

”Kära DR. Jag är så förvånad över ert nya barnprogram på Ramasjang. John dillermand. Jag erkänner att jag först tänkte att det var en märklig och kanske rolig titel. Min nyfikenhet tvingade mig att se vad det var för något. Jag blev dock en smula överraskad. Det jag såg var en vuxen, manlig karaktär, vars snopp gör oartiga saker, som att ta barnens glass och därefter ge dem ballonger med sin snopp, så att barnen blir glada igen. Vad är det med det?”

”Jag har arbetat i 20 år med målgruppen 0-6 åringar, och anser mig ha goda kunskaper om barns fantasi och utveckling. Och en sak är helt säkert – allt vi vuxna gör och säger tar de till sig. Barn förstår världen utifrån de erfarenheter de får och de ramar vi vuxna sätter. Man kan inte låta bli att lära sig, och jag undrar vad barn lär sig av att se en vuxen, manlig karaktär med en oartig snopp. Vad hände med att ha en osynlig kompis som kan göra allt man inte får? Nå, vad vet jag – jag undrar bara över hur DR som en seriös och ansvarig TV-station visar upp ett sådant koncept.

Hos DR tas kritiken med ett fortsatt lugn

”Vi anser självklart inte att serien på något vis är skadlig. Vårt innehåll tar avstamp i en lång tradition av att vara trogna målgruppen. Med serien erkänner vi den spirande nyfikenhet kring kropp och kön, och det pinsamma och roliga med kroppen – det är något som är spännande för just den åldersgruppen som Ramasjang riktar sig till.”, står det i ett skriftligt svar från Morten Skov Hansen, som är chef över barnkanalerna Minisjang, Ramasjang och Ultra.

”John Dillermand’ är ett fiktivt och humoristiskt universum, där vi vill berätta en rolig historia som fångar barnen. Det är en animerad serie, där humor, överdrivande och magi står i centrum, vilket är något barn känner till och enkelt kan avkoda.”, låter det vidare.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.dk.


  • Publicerad:
    2021-01-07 10:00