BRISTOL. I somras rev BLM-marodörer ner en bronsstaty av Edward Colston i Bristol i Storbritannien. Nu har en liten staty av Darth Vader istället dykt upp på den pampiga sockeln där Colston tidigare stod.

Gamla statyn och den nya med Darth Vader. Fotomontage: Simon Cobb (CC0, via Wikimedia Commons) och Twitter.

När Black Lives Matter (BLM)-aktivister i somras rev ner statyn av den engelske affärsmannen och parlamentsledamoten Edward Colston blev platsen där statyn tidigare stått ledig. Detta kom väl till pass för den okände person som istället valde att resa en egen staty på den ståtliga sockeln.

På onsdagen möttes invånarna i Bristol av synen av en ny staty som tronade på platsen där Colston stått. Det var ingen mindre än den ikoniske Darth Vader som intagit den tomma platsen, rapporterar RT.

Statyn är bara en fot (drygt tre decimeter) hög och det är oklart vem som rest den. Den har blivit väl mottagen och nu hoppas många att den ska bli permanent – eller att en riktig staty reses för att hedra skådespelaren David Prowse som spelade Darth Vader i Stjärnornas krig-filmerna.

Prowse som föddes i Bristol dog i lördags vid en ålder av 85 år och många röster har höjts för ett monument till hans ära.

Det var BLM-huliganer som vid sina härjningar i juni rev ner bronsstatyn av Colston och kastade den i Bristols hamn.

Edward Colston var en tid var involverad i slavhandel men fick därefter ett anseende som filantrop genom sina donationer till välgörenhet.


  • Publicerad:
    2020-12-03 14:10