STORBRITANNIEN. Det brittiska parlamentet har röstat igenom en ny lag som ska skydda statyer och monument från ”högljudda mobbar”.

Christopher Columbus-statyn i St. Louis, USA, fick stå i 134 år innan den revs av en uppretad och antivit BLM.-mobb. Foto: Public domain.

Under förra årets Black Lives Matter-kravaller gick man hårt åt statyer av vita människor som man menar har uttryckt sig eller handlat illa mot svarta människor. Vissa statyer vandaliserades, medan andra revs – ibland med myndigheters goda minne.

Men i Storbritannien tänker man nu sätta stopp för detta med en ny lagstiftning, rapporterar Breitbart. Den nya lagen innebär att förändringar gällande exempelvis statyer, monument och gatunamn måste gå igenom en officiell planeringsprocess snarare än att vara utlämnat åt vänstervridna lokalpolitiker eller mobbar.

Sista ordet kommer Storbritanniens minister för bostäder, samhällen och lokala myndigheter, Robert Jenrick från det konservativa partiet att ha.

Jenricks åsikt är att monument, ofta finansierade med frivilliga donationer från allmänheten, inte ska kunnas tas bort på grund av uppretade mobbar.

— Vi lever i ett land som tror på rättsstaten, men när det gäller skyddet av vårt arv har rättsprocessen åsidosatts. Det kan inte vara rätt, säger Jenrick.

— Det som stått i generationer borde betraktas eftertänksamt, inte tas bort på ett infall eller på uppdrag av en skränande mobb, fortsätter han.


  • Publicerad:
    2021-01-18 21:10