USA. En dispyt har utbrutit mellan ledare för Demokraterna och Republikanerna angående om FBI bröt mot lagen eller inte när de mindre än två veckor före presidentvalet meddelade att de har återupptagit utredningen om Hillary Clintons användande av en privat e-postserver under hennes tid som utrikesminister.

hillarytrump

Demokraternas senatsledare Harry Reid hävdar att FBI kan ha brutit mot federal lag när de bara två veckor före det amerikanska presidentvalet avslöjade att de hade återupptagit utredningen om Hillary Clintons användande av en privat e-postserver under hennes tid som utrikesminister. Detta avslöjas i ett utkast av ett brev till FBI-chefen James Comey som Reid under söndagen delade med sig av till Wall Street Journal.

Reid menar i brevet att Comey genom sitt agerande främjar den ena parten i detta presidentval före den andre vilket kan bryta mot federal lag, den så kallade ”Hatch Act”, som förbjuder statstjänstemän från att använda sin position för att påverka ett val.

Många menar dock att Reids utspel inte har någon direkt juridisk substans utan mest är ett försök att skydda sin presidentkandidat i valets slutskede.

Den republikanske kongressledamoten Jason Chaffetz menar dock att Comeys agerande inte var felaktigt utan att han gjorde exakt det hans tjänst kräver av honom och att Clinton har sig själv att skylla för de problem som hennes eget agerande har orsakat.

Källa:
Harry Reid: FBI Director’s ‘Partisan Actions’ May Violate Federal Law


  • Publicerad:
    2016-10-31 11:20