FRANKRIKE. I Paris samlades på tisdagen demonstranter utanför senaten för att protestera mot ett lagförslag som ska göra det olagligt att fotografera poliser i tjänst. Om lagen antas kommer det att kriminaliseras att med kamera dokumentera eventuella övergrepp från polisen.

På tisdagen samlades en grupp demonstranter utanför den franska senaten i Paris för att fördöma den franska regeringens kontroversiella lagförslag som syftar till att ”skydda polismäns identitet” och ge dem möjlighet att vara helt anonyma. Om lagförslaget blir verklighet kommer det att bli olagligt att fotografera polismän i tjänst.

Demonstranterna bar tända lysraketer och plakat med budskap som ”Min kamera mot din batong”. Folkmassan skanderade slagord mot polisen och krävde inrikesminister Gerald Darmanins avgång, skriver RT.

Lagförslaget Global Security Bill som presenterades av president Emmanuel Macron förra året ska förbjuda att visa tjänstgörande polisers ansikten, detta för att skydda polisernas ”fysiska och psykiska integritet”. Enligt den franska regeringen är det en nödvändig åtgärd för att skydda polisen mot brottslingar. Man vill även ge polisen ökad befogenhet att använda kameraövervakning och drönare.

Senaten ska nu debattera det omstridda lagförslaget som i november antogs av parlamentets underhus.

Många kritiker ser en fara i att polisbrutaliteten – som kunde ses under Gula västarnas protester där människor blev grovt misshandlade och beskjutna med Flash-balls inte minst i ansiktet – kommer att svämma över alla breddar om folket inte får dokumentera polisens övergrepp med kamera.

Flera protestmarscher har nyligen skett i Paris där några även eskalerat till sammanstötningar med polisen.

Darmanin menade på tisdagen att lagförslaget enbart är till för att skydda polisen under polisoperationer. ”Polisen är aldrig din fiende” hävdade Darmanin och tillade att lagförslaget är till för att ”stärka det förtroende som nationen har för sin polisstyrka”.


  • Publicerad:
    2021-03-18 14:30