REPORTAGE. Den så kallade ”Tusenmannamarschen för frihet och sanning” genomfördes som planerat trots polisingripanden och avspärrningar.

Lördagen den 6 mars 2021 befann jag mig på Medborgarplatsen för att observera om tusen personer skulle våga samlas och trotsa pandemilagens hårda begränsningar där det enbart tillåts maximalt åtta personer vid allmänna sammankomster.

Torget var nästan fyllt till hälften med människor. Vissa bar på hemmasnickrade plakat med bitvis bildskön estetik. Visst såg det ut som att det kan röra sig om tusen personer mer eller mindre. Andra vet bättre att räkna deltagarantal och jag gissar att det förekommit flera uppskattningar kring detta på andra medier.

Evenemanget som grundades av Filip Sjöström på Facebook hade fått uppmärksamhet genom bland annat ett nyhetsinslag på Sveriges television. Sådant kan ha gett extra draghjälp, kan man gissa. Sociala mediers gillaknappar och myriader av evenemang har inte alltid haft förankring till verkligheten. Då tänker jag exempelvis på det så kallade Bensinupproret som trots många gruppmedlemmar bara kunde mobilisera en bråkdel till sina evenemang trots alla som anmält sitt deltagande.

Ur högtalare ropade polisen ut uppmaningar att följa pandemilagen eller att riskera möta konsekvenser. De mjuka hoten hade ingen märkbar inverkan på demonstranterna som själva ropade ut från sitt högtalarsystem att de stödjer sig på grundlagen och demonstrationsrätten. Olika talare framförde sin kritik, vars innehåll jag här väljer att inte recensera. Jag var fokuserad på att med hjälp av min kamera följa händelseutvecklingen. Ett sångframförande av Filip Sjöström kan dock vara trevligt att nämna. Sjöström gjorde här en mäktig insats, sjungandes Tommy Körbergs välkända låt ”Stad i ljus”.

Tanken var att evenemanget skulle fortsätta som en gående demonstration vidare till Kungsträdgården. Jag noterade hur polisen kraftsamlade med fordon och hästar. De blockerade Götgatsbacken med sina resurser.

När demonstrationståget trots polisens uppmaningar gick förbi polisens första avspärrning via trapporna vid Björns trädgård, skyndade jag förbi några kvarter. På det viset kunde jag möta upp tåget nere vid Slussen för att fånga lite bilder.

Den kinesiska Guldbron mot Gamla stan beträdde jag per fötter för första gången för att där möta nästa polisavspärrning som skulle stoppa demonstrationståget. Vissa demonstrationsdeltagare försökte tränga sig igenom och göra rusningar. Det blev tumult och tårgas som kan beskådas genom olika filmsekvenser som spridits genom privatpersoner och alternativa medier.

Det verkade till slut ha kommit en polisorder om att släppa igenom demonstranterna, som därefter obehindrat kunde traska vidare till den tilltänkta slutdestinationen i Kungsträdgården.

En mindre megafon höll igång en del av deltagarna i Kungsträdgården. Successivt började polisen omhänderta och avlägsna olika personer. Det kan ha varit av skäl som relaterade till tidigare tumult, slumpmässigt godtycke eller för att punktmarkera mot personer som polisen bedömde som nyckelaktörer under demonstrationen. Runt klockan fem på dagen kan demonstrationen anses vara avslutad då flera deltagare frivilligt avlägsnar sig.

Jag vill i detta reportage inte ägna synpunkter på enskilda demonstrationsdeltagare eller att väga evenemanget ideologiskt och politiskt i någon större utsträckning. Det kan dock kortfattat konstateras att det varit en udda samling människor under dagen som funnit en gemensam nämnare i att de haft en kritisk inställning till vad som sker kopplat till global nedstängningspolitik.

I mina avslutande tankar kring dagen tar jag mig friheten att tycka att polisen trots allt agerat förhållandevis milt, i jämförelse till andra scener du kan se från länder med betydligt hårdare restriktioner.

Pepparsprej, omhändertagningar och några obehagliga polisgrepp för inte tankarna till en polisstat av sovjetmodell. Men att begränsande nedstängningspolitik utvecklas från ett påstått temporärt tillstånd till att mer bli ett permanent sådant, globalt koordinerad av icke folkvalda skuggfigurer på möten i Davos, är förstås inget jag eller andra enkla medborgare önskar på något vis.

Bilderna nedan följer tidsmässigt händelseförloppet under dagen.

 


  • Publicerad:
    2021-03-07 01:16