DATORSPEL. Det nya datorspelet Heimat Defender: Rebellion har tagits bort från datorspelsplattformen Steam. Spelskaparna beskriver projektet som ”det första patriotiska datorspelet”. Judisk media kallar spelet för antisemitiskt. 

Skärmbild: Heimat-Defender.de.

Datorspelet Heimat Defender: Rebellion censureras på datorspelsplattformen Steam. Det nya spelet har i judisk media beskrivits som både ”homofobiskt, högerextremt och antisemitiskt”. Det är ett 2 dimensionellt plattformsspel med retro-tema och beskrivs av spelskaparna själva som ”det första patriotiska datorspelet”.

Handlingen utspelar sig i ett dystopiskt Europa år 2084, där antifascister upprättat egna områden i storstäderna och det onda storföretaget ”Globohomo inc.” har tagit över makten i samhället. Karaktärerna i spelet utgörs av några välkända identitär-aktivister från olika länder runtom i Europa. Såhär skriver Heimat Defender på sin egen hemsida:

Världen i Heimat Defenders är dystopisk: Ett globalt företag har tagit makten och börjar systematiskt förvandla medborgarna till tanklösa konsumenter, så kallade NPC:er. Men det finns motstånd…

Ta kontroll över de fyra motståndskämparna Alex Malenki, Outdoor Illner, Martin Sellner och den mörka riddaren (Götz Kubitschek) och styr karaktärerna genom den dystra framtidsvisionen i ett Europa som vi förhoppningsvis aldrig kommer att se!

Det är det tyska, patriotiska medborgarinitiativet Ein Prozent tillsammans med spelstudion Kvltgames, som har skapat spelet. De beskriver att spelindustrin är på väg åt samma håll som Hollywood, datorspel präglas allt mer av mångkultur, inkvoterade karaktärer, dekadens och politisk korrekthet. Men nu vill Ein Prozent och Kvltgames presentera något helt nytt.

Projektet utannonserades den 14 augusti i år och släpptes nyligen för nedladdning på datorspelsplattformen Steam och spelets hemsida. Men i onsdags togs både spelet och spelskaparens profil bort från Steam, vilket innebär att man inte längre kan ladda ner spelet från spelbutiken Steam.

Trots censuren från Steam uppger spelskaparna att spelet har laddats ner över 20 000 gånger bara sedan dess lansering.

Linda Schlegel, forskare i ”online-radikalisering” oroar sig över att datorspelet kan ge folk åsikter hon inte håller med om.

— Det är problematiskt eftersom det inte är en uppenbar uppvisning av ideologi. Det är ett roligt, gratis och coolt retro-spel, men det kan dra folk in och bli ett potentiellt första steg till att få kontakt med den identitära rörelsen”, gnäller Schlegel till VICE News.

— Det är fullt med memer, skämt och högerextremt subkulturellt språk som attraherar unga identitärer, fortsätter hon.

Om man vill testa Heimat Defender: Rebellion kan man ladda ner det gratis på spelets hemsida.


  • Publicerad:
    2020-09-27 08:00