SAMHÄLLE. Med anledning av ett antal händelser den senaste tiden finns anledning att återkomma till ämnet politisk polarisering, men nu från ett mer praktiskt perspektiv. Två förlopp som kommer att beröras är Donald Trumps taktik i valkampanjen och trakasserierna som tvingade SDU-medlemmen Jolin Berg att byta skola.

debate-racism

Donald Trump har tillsammans med senatorn Jeff Sessions utvecklat en plan för hur invandringen ska hanteras om Trump väljs till president. Det handlar om att bygga en mur för att hindra invandring från Mexiko, att skapa ett system för att förhindra att företag anställer illegala invandrare samt deportation av kriminella invandrare. Sammantaget kan man se planen som en reaktion mot den eskalerande invandringen från Sydamerika till USA, där den södra delen av landet förvandlas till ett sydamerikanskt samhälle. Trump är inte i någon egentlig mening en nationalist men trots detta har nationella i USA i stort gett honom sitt stöd. Samtidigt har Trump blivit föremål för hat och avsky från både det liberala och konservativa etablissemanget, då i synnerhet det judiska elementet.(1) Donald Trump har bland annat jämförts med Adolf Hitler.(2)(3)(4)

Donald Trump har tre egentliga faktorer som har lett till framgång. Det är tämligen enkelt att lista ut vad den stora massan vita amerikanska väljare vill, Trump har i stort sett gått till val på detta och är således en populist. Han är miljonär och har därmed egna pengar till sin valkampanj vilket gjort honom oberoende av de okända spelarna bakom kulisserna som vanligtvis donerar pengar till kandidaterna i USA. Han har också konsekvent vägrat be om ursäkt för sina uttalanden eller påverkas av politiskt korrekt retorik, vilket är denna artikels fokusområde. På frågan om vad han tycker om att vita nationalister som David Duke stödjer honom svarade han helt enkelt att alla gillar honom, men om det skulle få reportern att må bättre kunde han förkasta Dukes stöd.(5) Den som känner till vänsterns totala beroende av känslomässig manipulering ser givetvis ironin i uttalandet. Trump har en lång rad uttalanden bakom sig som, trots medias försök till demonisering, folket uppskattar.

I kontrast har vi SDU-medlemmen Jolin Berg. Hot och trakasserier tvingade till sist Berg att flytta och byta skola.(6) Hoten förekom främst på Facebook men även risk för fysiska övergrepp förekom. Detta är givetvis ett vidrigt händelseförlopp som hon inte själv kunnat påverka, och skulden faller delvis på polisen som inte kunnat garantera hennes rättigheter som svensk medborgare och delvis på SDU, som uppenbarligen inte haft den våldspotential som krävs för att freda en medlem. Det problematiska är hur hon hanterade rasistanklagelsen.

”Det sårar mig djupt. Jag är inte rasist. Det vet alla som känner mig. Jag har flera vänner från andra länder och kulturer,” är ett uttalande som innebär en total reträtt. Meningsmotståndare känner rimligtvis till att SDU inte är en rasligt orienterad organisation men man väljer att använda ordet rasist för att det framkallar den önskvärda reaktionen. Det spelar ingen roll om du är rasist eller inte ifall du bedöms tillhöra fienden. Att försöka motbevisa rasistanklagelsen kan aldrig leda till seger på grund av den politiska polariseringen vi har i Sverige idag. Antingen är du rasist eller så ställer du upp på den politiskt korrekta värdegrunden, något mellanting existerar inte. Detta ger för handen att det enda sättet att få motståndarna att sluta gapa om rasism är att ge upp de värderingar som SDU står för och ansluta sig till motståndarna – med allt vad detta innefattar i form av självförnekelse och förnedring. Bevisen för detta är överväldigande. SD har valt en nolltolerans mot så kallad rasism, men undgår trots det inte att beskrivas som rasister i media.(7)

Vad kan man då göra? Vissa tänkbara svar infinner sig för den som kallas rasist. ”Det är inte mitt fel att invandrare från tredje världen begår oproportionerligt många våldtäkter.” ”Det är inte svenskar som gör förorterna otrygga.” ”Det är inte så kallade rasister som tvingat hit tiggarna.” Eller för den som inte räds vår tids kanske mest kontroversiella ämne: ”Det är inte jag som har sett till att svensk media ägs av judar.” Att vara en så kallad rasist innebär inte att man är ond utan att man har rätt och det är en möjlighet att gå på offensiven. Fler förslag på fraser som kan flytta fokus från så kallad rasism till verkliga problem mottages tacksamt i kommentarsfältet.

Meningen med denna text är inte att attackera eller skuldbelägga Jolin Berg som mig veterligen fortsatt stå för sina åsikter, och valde att flytta i stället för att ge upp och göra avbön – vilket i alla lägen är en uppoffring de flesta svenskar i nuläget skulle tveka inför. Det är dock högst intressant att vägran att spela efter etablissemangets regler kan komma att leda till en plats som ledare för världens mäktigaste stat. Det går inte att kompromissa med de folkfientliga krafternas representanter, men uppenbarligen vinner man folkets sympatier genom att ignorera trams och flytta fokus till den egna agendan. Vägra fångas av ord och begrepp som endast används som vapen, och framför allt, be aldrig om ursäkt.

Källor:
1. http://forward.com/news/320688/donald-trumps-rise-sparks-widespread-angst-among-jewish-republicans/
2. http://www.poynter.org/news/mediawire/358895/commentary-the-danger-of-laughing-at-donald-trump/
3. http://www.breitbart.com/big-hollywood/2015/07/01/eva-longoria-compares-donald-trump-to-hitler/
4. http://www.commondreams.org/views/2015/09/04/trumph-will-taking-donald-trumps-fascism-seriously
5. http://talkingpointsmemo.com/livewire/donald-trump-david-duke-bloomberg-politics-interview-taxes
6. https://www.nordfront.se/16-arig-sdu-tjej-far-byta-gymnasium-efter-hot.smr
7. http://www.allehanda.se/opinion/ledare/tanker-akesson-ens-forsoka-vitmala-sitt-partis-rasism


  • Publicerad:
    2015-09-14 11:15