MEDIA. I en artikel går judiska DN till hårt angrepp mot Italien efter att man sänt ett inslag om Sverige i public service. ”Ingen påstår att migrationsfrågor är enkla att lösa, men uppgifterna i tv-inslaget är helt eller delvis falska och annat är missvisande”, skriver tidningen.

Det italienska statliga tv-bolaget Rais nyhetsprogram Telegiornale 2 sände nyligen ett inslag om Sverige, där man bland annat hävdade att landet har högst antal våldtäkter i Europa, att det finns ett rekordstort antal hemvändande IS-krigare och att det finns 60 ”no go-zoner” som polisen inte har kontroll över.

Detta har fått DN att se rött och i en artikel menar den judiska tidningen att det är lögner. Extra illa tycks det vara att Italiens populäre inrikesminister Matteo Salvini delat inslaget på sin Twitter med orden ”Vi vill inte sluta som Sverige, detta är inte integration! NEJ TILL EURABIEN. Oriana, se på oss där uppifrån”.

Artikeln, som är undertecknad Ossi Carpi och publicerats som på nyhetsplats, hänvisar också till ett ”faktablad” som tagits fram av Utrikesdepartementet för att bemöta exempelvis ungersk nyhetsrapportering om situationen i Sverige.

”Ingen påstår att migrationsfrågor är enkla att lösa, men uppgifterna i tv-inslaget är helt eller delvis falska och annat är missvisande. Liknande nyheter och politiska budskap har spridits förr, bland annat i Ungern inför valet förra året, vilket fått UD låtit publicera ett faktablad om migration, integration och brottslighet i Sverige”, menar DN i sin ”nyhetsrapportering”.

Källa:
Osanningar om Sverige på italiensk tv


  • Publicerad:
    2019-05-25 17:00