KULTUR. Den svenske journalisten Henrik Evertsson har vunnit priset som Årets frilansare i Norge för sin dokumentär om Nordiska motståndsrörelsen, men i Sverige vägrar PK-medierna att visa den.

Det norska journalistförbundet delar varje år ut priset Årets frilansare med en prissumma om 20 000 norska kronor. I år gick priset till den svenske journalisten Henrik Evertsson för hans film Raskrigerne, en film där han följer medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen under flera år.

—  Jag var intresserad av att höra hur de tänker och vad de står för och varför den här kampen är så viktig för dem. Jag ville prata med dem och inte om dem, sade Evertsson i en intervju för Nyheter Idag.

Dokumentären visades först i norska NRK:s program Brennpunkt och har senare visats för niondeklassare i skolor runt om i landet.

Men i Sverige har det blivit kalla handen för filmen, trots att den till stor del handlar om Motståndsrörelsens verksamhet här i landet. Filmen har fått kritik av främst den politiska vänstern och antirasistiska organisationer för att den låter nationalsocialisterna komma till tals och förklara sig själva. Statliga SVT har också vägrat att visa den.

— Det finns en del ämnen som är väldigt, väldigt svårjobbade i Sverige, säger Evertsson. Om man ska kalla det politisk korrekthet eller om det bara är att man är sensitiv eller lite försiktig – vad det grundar sig i är svårt att säga.

Raskrigerne i sin helhet går att se här.

Källa:
Svensk vinner norskt pris för dokumentären som SVT inte vill sända


  • Publicerad:
    2018-10-24 14:30