UTRIKES. Den svenske actionstjärnan Dolph Lundgren passade nyligen på att hylla Rysslands president Vladimir Putin, som han menar ”har koll på det läget”. Sedan tidigare har det spekulerats i huruvida Lundgren kan komma att bli nästa Hollywoodkändis att förlänas ryskt pass av den ryske presidenten.

Dolph Lundgren.

Den svenske skådespelaren Dolph Lundgren har gjort en gedigen karriär som actionhjälte i amerikanska b-filmer, men är kanske mest känd för sin roll som den sovjetiske boxaren Ivan Drago i filmen Rocky IV från 1985.

Nyligen deltog han i Fördomspodden, där journalisten Emil Persson intervjuar kändisar och ”testar” sina fördomar på dem.

En av de fördomar som Persson konfronterade Lundgren med var att han trodde att Lundgren till viss del uppskattade ”osäkerheten” som han menar att Ryssland och president Vladimir Putin sprider i världen, då detta öppnar upp för fler ryska skurkroller i Hollywood.

Dolph Lundgren svarade med att säga att han faktiskt tycker att Putin gör ett ganska bra jobb som president.

— Det är ju tur att han har koll på det där landet för om det skulle sitta nån vekling där så vet man inte hur det skulle kunna gå. De har väl 5 000 kärnstridsspetsar minst och det är klart att det måste sitta någon jävel som håller ordning där borta och det gör han ju ganska bra, förklarade Lundgren och fortsatte:

— Jänkarna måste alltid ha nån bad guy som de kan vara rädda för och ryssarna är på väg tillbaka nu. Det har ju varit iranierna och ISIS och innan dess östtyskarna, men nu är ryssarna tillbaka.

Lundgren bekräftade dock att rysshetsen gynnar hans karriär som rysk ”bad guy” och att han redan landat en ny sådan roll. Samtidigt betonade han återigen att han de facto gillar Putin:

— Jo då för fan, jag tycker han är ganska cool.

Han menar också att ”det måste ju stryka med folk lite här och där” i Ryssland, men påtalar samtidigt att CIA opererar på samma sätt, om än ”lite smidigare”.


”I must break you” – Dolph Lundgrens klassiska replik i Rocky IV när han möter Sylvester Stallone i boxningsringen som den sovjetiske boxaren Ivan Drago.

De Putinvänliga uttalandena har fått den ryskfientliga Bonniertidningen Expressen att spekulera i huruvida Lundgren blir nästa Hollywoodkändis att förlänas ryskt pass av Putin. Tidigare har bland annat actionskådespelarkollegan Steven Seagal fått ryskt medborgarskap av Putin, likväl som den franske skådespelaren Gerard Depardieu som emigrerade till Ryssland 2013 i protest mot nya skattelagar i Frankrike.

Redan under det amerikanska presidentvalet 2016 ska Lundgren ha uttryckt att han inte utesluter att flytta till Ryssland, då han kände sig osäker kring USA:s framtid med tanke på de kandidater som skulle tävla om presidentskapet.

— Om USA skulle bli sämre så kan jag fundera på att flytta, ska Lundgren då ha sagt till ryska journalister och jämfört med situationen i Ryssland:

— Jag är så klart ingen expert på politik men er president Vladimir Putin verkar vara en samlad, lugn och mogen politiker som alltid har en plan.

Källor:
Fördomspodden: #38 Kan Dolph Lundgren sova genom rejäl turbulens?
Dolphs oväntade hyllning till Putin
Meet President Vladimir Putin’s Celebrity Friends


  • Publicerad:
    2017-11-02 11:30