VAL2018. En dömd knarklangare kandiderar nu på fjärde plats på Borlängecenterns kommunfullmäktigelista.

I höstens val kandiderar Mahat Alas på fjärde plats på Centerpartiets kommunfullmäktigelista i Borlänge. På valmyndighetens hemsida står att Alas är 45 år gammal, vilket verkar vara en felskrivning av 54 år, vilket är åldern på den ende Mahat Alas i kommunen.

År 2009 dömdes Alas för att år 2003 ha deltagit i smugglingen av 37,9 kilo kat, som skulle föras från Malmö till en person i Stockholm. Centerpartisten, som är etiopisk medborgare, greps av tulltjänstemän i samband med att den kvinna som smugglat in narkotikan i landet skulle överlämna två väskor som innehöll drogerna.

Etiopiern menade i rätten att han inte kände till att kvinnan skulle överlämna droger, utan att den person han greps tillsammans med hade låtit bli att tala om detta. Detta motsägs dock av att Alas i förhör ska ha erkänt att man skulle ta emot drogerna, men att han inte kände till att det var en såpass stor mängd.

För att ha deltagit i hanteringen av det stora partiet kat dömdes Mahat Alas till 6 månaders fängelse för narkotikabrott i Malmö tingsrätt. Hovrätten över Skåne och Blekinge fastslog senare tingsrättens dom.

Källor:
Malmö tingsrätt, målnummer B2621-04
Hovrätten över Skåne och Blekinge, målnummer B 2826-09


  • Publicerad:
    2018-09-07 14:45