INRIKES. Knarkhandlare får gratis droger av Sundsvalls sjukhus och säljer sedan knarket i sjukhusets entré som har blivit en träffpunkt för missbrukare.

Sjukhusentrén på Sundsvalls sjukhus har blivit en träffpunkt för missbrukare som vill umgås och köpa knark av varandra. Knarket har langarna fått gratis av LARO-kliniken (Läkemedels Assisterad Rehabilitering vid Opioidberoende), eller så har de hämtat ut drogerna från sjukhusapoteket med hjälp av recept.

Att det pågår droghandel helt öppet innanför dörrarna till länssjukhuset i Sundsvall är dock inte något som säkerhetschefen för Region Västernorrland Mats Jonsson varit medveten om. Detta trots att polisen gör utryckningar flera gånger i veckan för att personal eller patienter har larmat om narkotikahandel.

Perfekt plats för knarkhandel
Sjukhusentrén har blivit den perfekta platsen för knarkförsäljning eftersom här finns både bankomat, toaletter och eluttag för att ladda mobiler.

— Människor ser att det säljs narkotika. Vi ser själva att det förekommer narkotikahandel, säger Henrik Blusi som är förundersökningsledare vid polisen, och tillägger:

— Det finns apotek, därifrån kommer patienter med olika former av mediciner.

Brottsligheten är inget nytt utan har varit känd under många år, och sjukhusledningen har valt att tillåta knarkförsäljningen.

— Det är flera år sedan jag skrev ett internmail till vår dåvarande sjukhusdirektör och påpekade hur intensiv narkotikahandel det är vid Sundsvalls sjukhus. Svaret jag fick gjorde klart att jag nog inte skall bry min lilla hjärna med detta, skriver en anställd på sociala medier.

Avfärdas som rykten av sjukhuset
Liksom LARO:s klinikchef Anna-Karin Rudberg Larsson talar Mats Jonsson om knarkförsäljningen som rykten. Något som befäster bilden av att sjukhusets högsta ledning anser att den bästa lösningen är att inte låtsas om problemen.

Rudberg Larsson har tidigare fått kritik av KRIS (Kriminellas revansch i samhället) eftersom hennes utdelning av gratis knark, enligt deras egna ord, gör att ”vi får yngre narkomaner … patienterna säljer det de skulle ta själva”. Även den gången valde klinikchefen att förminska problemen.

KRIS vill att knarkare som fått gratis narkotika av Region Västernorrland ska tvingas ta det på sjukhuset, ett krav som Rudberg Larsson vägrat att tillmötesgå.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-02-14 13:30