INRIKES. I höstens kommunalval har Kristdemokraterna i Olofström valt att gå till val med 13 kandidater – och med en våldtäktsdömd krögare på sjätte plats.

Inför höstens val har Kristdemokraterna skramlat ihop 13 namn till sin kommunfullmäktigelista. På listan, som toppas av en läkare, återfinns bland annat en ingenjör, en tapetseare och två lantbrukare. Vid närmre granskning visar det sig att kandidaten Sayr Khawsho, som är listad som krögare, år 2005 dömdes i Linköpings tingsrätt för våldtäkt.

Enligt domen har kristdemokraten, då 28 år, påbörjat ett samlag med en 19-årig kvinna som låg och sov efter en avslutningsfest för en arbetskollega som de båda deltagit i. Då liksom nu arbetade Khawsho inom restaurangbranschen, då på Klosterhotellet i Vadstena enligt uppgifter från domen.

Enligt kandidatens påståenden i rätten var den unga kvinnan med på det hela, uppgifter rätten inte trodde på då en annan kvinna vittnat om hur våldtäktsoffret avvisat Khawshos ovälkomna närmanden.

Domen överklagades sedan till Göta hovrätt som fastslog tingsrättens dom. Även det beslutet överklagades till Högsta domstolen, som nekade prövningstillstånd.

Källa:
Göta Hovrätt målnummer B 33-06 samt Linköpings tingsrätt målnummer B2543-05


  • Publicerad:
    2018-08-30 00:10