Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
SVERIGE. Nya studier visar på att fluorhalten i Svenskt dricksvatten kan öka risken för skelettcancer hos barn. Detta tillsammans med den ökade konsumtionen av fluorprodukter gör att läkemedelsverket nu startar en utredning kring hur mycket fluor vi får i oss dagligen.
Enligt en studie gjord vid amerikanska Harvard i fjol kan fluorhalter som förekommer i svenskt dricksvatten öka risken för skelettcancer hos barn. Detta får nu läkemedelsverket att starta en utredning om hur mycket fluor vi egentligen får i oss dagligen. Utredningen ska vara klar till årsskiftet.
Det svenska dricksvattnet måste understiga en nivå på 1,5 milligram per liter vatten. Men på en del orter i Sverige är halten högre då bergarterna runt omkring innehåller fluor. Exempel är produkten Ramlösa som har så pass högt värde att den måste ha en varningstext på flaskan.
— Barn under sju år bör inte dricka Ramlösa regelbundet, men då och då är helt okej enligt Livsmedelsverket. Ramlösa Original samt de flesta smaksatta bordsvatten innehåller 2.7 milligram fluorid per liter, säger Pernilla Enkler, hållbarhetsansvarig på Carlsberg Sverige.
Reglerna kring fluoridhalterna i kosmetiska produkter är från 1980-talet och mängden beräknades då enbart på intag via tandkräm. När nu flera produkter innehållande fluor finns på marknaden och dagligen används av människor finns det en ökad risk att man får i sig för mycket av det skadliga ämnet.
Läkemedelsverkets utredare Thomas Byström säger:
— Vi vill kontrollera vilken dos man hamnar på med olika tandprodukter i kombination med dricksvattnet. Vi vet att ett högt intag av fluor kan ge toxiska effekter, men dessa studier visar att även lägre doser eventuellt kan påverka hälsan. Studierna är dock epidemiologiska, så det är svårt att se det exakta orsakssambandet.
Samtidigt som läkemedelsverket går ut med larmrapporter om fluorintag så pågår det just nu ett fluorexperiment på skolbarn i Sverige. Det är Malmö högskola som håller i experimentet som ska undersöka om barns tandhälsa förbättras av fluortillsatt dryck. Projektet väntas pågå under två år och rör ca 150 barn på orterna Färjestaden, Sölvesborg, Alvesta och Halmstad.
Källa:
Faran med fluor ska utredas