ISRAEL. Efter att israelisk gränspolis förra fredagen avrättat en ung obeväpnad funktionshindrad palestinier, har omfattande protester landet runt orsakat en oro hos politiker för en utveckling liknande den i USA. Skademinimeringsförsöken verkar dock gå sådär.

Den palestinske unge mannen Iyad al-Halak sköts förra fredagen ihjäl av israelisk gränspolis. Al-Halak, som var autistisk och enligt föräldrarna hade ett barns mentala kapacitet, agerade vid tillfället helt lugnt och var obeväpnad.

Polisen som avfyrade skotten uppger att al-Halak tog fram sin mobiltelefon, vilken polisen då ska ha misstagit för en pistol. Händelsen har utlöst fördömanden och protester runt om i Israel och av Israel ockuperade områden.

Protesterna har varit så pass omfattande att minstrar och chefsrabbiner sett sig nödgade att ingripa för att lugna ner stämningen.

Sålunda påtalade Amir Ohana, minister för offentlig säkerhet, i ett uttalande att poliser ”nödgas fatta ödesdigra beslut på några sekunder i ett område där terrorattacker har florerat och där de svävar i konstant livsfara”.

Han förklarade vidare att han avser utreda fallet. Ministern uppges även ha ställt in ett planerat kondoleansbesök hos al-Haleks sörjande familj på tisdagkvällen efter att fadern postat en video på sociala medier där han framfört att han inte accepterar besök från israeliska myndigheter.

En som däremot två dagar senare togs emot av familjen – och det med ”varma servetter”– var förre knessetledamoten (Knesset = Israels parlament) Yehudah Glick.

När denne skulle lämna familjens hus i östra Jerusalem överfölls han och ska ha misshandlades grovt, och uppges därefter ha förts till Shaarei Zedeks Medical Center.

Som en ”fjäder i hatten” har israliska medier å andra sidan presenterat det följande gripandet av en 20-åring man som förhörs för sin inblandning i misshandeln av den förre parlamentsledamoten.


  • Publicerad:
    2020-06-07 19:00