INRIKES. Elitsoldaten Deniz Arda är försvunnen sedan i mitten av november. Trots en omfattande sökinsats av Missing People, där 300-400 personer deltagit, har man inga spår av Arda.

Deniz Arda. Foto: Missing People.

Elitsoldaten Deniz Arda, 31, är försvunnen. Senast Arda hördes av var den 12 november när han skrev till en kamrat att han skulle ge sig ut på en fem mil lång löprunda, skriver Aftonbladet.

Arda, som har turkiskt påbrå, har en chefstjänst inom Försvarsmakten och en högt uppsatt position inom den svenska militären.

En militärövning som Arda skulle deltagit i blev framflyttad på grund av dåligt väder. Det medförde att kollegor och anhöriga inte förrän på onsdagen förstod att ingen hört av honom på nästan en hel vecka.

Nu pågår en stor sökinsats som leds av Missing People och där de flesta är militärer som medverkar frivilligt. I fredags deltog 300-400 personer. Trots det stora deltagandet har inga spår av Arda funnits och sökandet fortsatte under helgen.

— Deniz har ett extremt stort och väletablerat kontaktnät inom Försvarsmakten. Han är också en väldigt god kamrat vilket har gjort att väldigt många människor från landets alla hörn har engagerat sig i det här, säger Henrik Ehrenfeldt, som också är militär och vän med Arda, till Aftonbladet.

Arda, som är väldekorerad och gått i stort sett alla grundläggande militära utbildningar som finns i Sverige, beskrivs som ett ”fysiskt fenomen” av före detta fallskärmsjägaren Axel Falk som också deltar i sökandet.

— Är det någon som kan klara av en sån här situation så är det han. Vi är alla tränade att klara oss i terrängen. Det måste ha hänt honom något utöver det vanliga, säger Falk till Aftonbladet.


  • Publicerad:
    2020-11-23 09:30