INRIKES. Polisen börjar nu avveckla sökinsatsen efter den försvunna elitsoldaten Deniz Arda. Mannen har varit försvunnen sedan i mitten av november, och nu har polisen inga fler spår att följa upp. 

Deniz Arda. Foto: Missing People.

Elitsoldaten Deniz Arda har varit försvunnen i snart tre månader, och nu har alla spår av honom tagit slut. Arda försvann i mitten på november när han gav sig ut på en löptur längs Sörmlandsleden i Stockholm. De sista spåren av honom är övervakningsbilder från ett gym.

Sedan försvinnandet har en enorm sökinsats pågått. Såväl Polisen och Försvarsmakten, som frivilligorganisationen Missing People har letat efter den försvunna soldaten.

— Vi har fått in oerhörda mängder med tips som vi hanterat. Den här veckan fick vi svar på de sista spåren. Men de gav inte något. Så nu har vi uttömt alla verktyg vi har, vänt på alla stenar, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen region Stockholm till Aftonbladet.

Alla spår av Arda har lett polisen in i en återvändsgränd, som har tvingat dem att börja om sökandet. Man har några olika teorier om vad som kan ha hänt soldaten, men inget har kunnat styrka teorierna.

— När man utreder ett försvinnande finns fem scenarier. Att det rör sig om frivilligt försvinnande, brott, olycka, sjukdomsfall eller suicid. Just nu har vi inget som styrker något av dessa. Vi har inga fler uppslag, fortsätter Eriksson.

På grund av detta har man valt att trappa ner på sökinsatsen. Utredningen är inte nerlagd, men sökinsatsen kommer att prioriteras mindre. Om polisen får in nya tips om Ardas försvinnande, kan sökinsatsen komma att intensifieras igen.

— Då kan vi snabbt hantera dessa. Men det lutar åt att vi kanske fått in alla tips vi kan i nuläget. Vi har genomfört alla åtgärder vi ansett oss kunna göra. Vi har rätat ut de frågetecken som funnits. Begärt in alla handlingar som vi kunnat. Men vi har inte kommit närmare något svar, säger Eriksson.


  • Publicerad:
    2021-01-30 08:00