FINLAND En tolvåring har dött och ytterligare tre skadats i en skolskjutning i Vanda, utanför Helsingfors. Dådet sker bara två veckor efter att en kvinna gripits i Vasa misstänkt för att ha planerat en skolskjutning.

Det är i Vanda, som ligger i Helsingforsregionen i Finland, som en skolskjutning skedde på tisdagsmorgonen kring klockan nio. Enligt Svenska yle rör det sig om en grundskola.

Polis och räddningspersonal var snabbt på plats och en elev på skolan som uppges vara i tolvårsåldern ska ha gripits. En jämnårig elev ska ha dött i skjutningen och ytterligare tre skadats.

På en presskonferens berättade polisen att det var ett lagligt vapen som ägs av en nära släkting till den misstänkta som användes i dådet. Brottsmisstankarna är mord och mordförsök, men då den misstänkte inte är straffmyndig blir det ingen åtalsprövning.

Finlands statsminister Petteri Orpo säger i en kommentar att händelsen har lämnat honom ”mållös”.

— Det som gör det speciellt chockerande är offrets och den misstänktes ålder. Jag vill för min egen del och för regeringens del rikta mitt deltagande till det omkomna barnets familj och anhöriga, säger Orpo, enligt Svenska yle.

Tisdagens skolskjutning sker bara ett par veckor efter att en 23-årig kvinna greps i Vasa på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. Enligt uppgifter i finsk media hade kvinnan kontakt med en 17-årig svensk man som 2022 planerade en skolskjutning i Sverige men greps av polis innan han hann verkställa sina planer. Kvinnan ska själv ha planerat att genomföra just en skolskjutning, enligt polisens teori.

Uppdatering

På skolans hemsida kan man bland annat läsa att man erbjuder ”förberedelseklasser för nyanlända” invandrare. Man har också särskilda klasser med specialpedagoger för barn med psykisk ohälsa.

Enligt uppgift ska Vanda också vara en av Finlands största invandrarförorter.