INRIKES. Vapen kan relativt enkelt smugglas in i Sverige på alla möjliga vis, berättar Gunnar Appelgren som jobbar som polis. Många av de handgranater som använts vid sprängningarna som skett i Malmö kommer från Balkan.

Handgranater från Bulgarien.

Handgranater från Bulgarien.

Tullens kontroller är långt ifrån tillräckliga och därför strömmar det in vapen in i Sverige med bilar, färjor och bussar som sedan skickas vidare in i landet med posten. Speciellt handgranater är lätta att få tag på vilket märks då antalet sprängningar har ökat markant. Dessutom säljs handgranaterna till ett så lågt pris som en till två euro.

– Förra året såg vi ett parti på 64 granater och 16 automatvapen som kostar runt 1 000 euro att köpa från Balkanländerna, berättar Gunnar Appelgren för SVT.

Granaterna får kriminella som köper vapen i princip på köpet, för bara en eller två euro styck, enligt SVT.

– En handgranat är inte större än ett ägg och de kan finnas insydda i tyger i bussarnas säten och i dolda fack. Och varje dag passerar ett antal bussar och bilar över den dansk-svenska gränsen, bara från Belgrad kommer flera bussar varje dag. En buss tar en halvtimme att undersöka. Så det är relativt enkelt att smuggla in vapen till Sverige, berättar polisen Gunnar Appelgren.

I Sveriges tre största städer finns det stor tillgång av handgranater. Malmö är den stad som är mest utsatt och det på grund av stadens förbindelse till Danmark genom Öresundsbron. Appelgren tror inte att användningen varken kommer att upphöra eller ens att minska.

– Det finns en större tillgång på handgranater i dag, och risken är att användningen sprider sig till andra städer på grund av den våldsspiral vi ser nu. Har man en gång använt en granat så passerar man en mental gräns och det är lättare att fortsätta använda dem, säger Appelgren.

Under sommaren i år har Malmö, förutom alla skottlossningar, upprepade gånger utsatts för sprängningar. Polisen har vid flera tillfällen bekräftat att det är handgranater som använts, granaternas ursprung är ofta från Balkan.

Källa:
Handgranat billigare att köpa än en glass


  • Publicerad:
    2015-08-01 21:05