JUDISK MAKT. Ägaren till en restaurang i Toronto är kritisk mot sionism och Israel. Efter att judiska lobbyister tvingat henne lägga ner verksamheten fortsätter hon kritisera judisk makt.

En aktivist från Jewish Defense League vandaliserar Kimberly Hawkins restaurang. Bild: Twitter/Mondoweiss.net

En hälsokostrestaurang med tillhörande cateringverksamhet i Toronto hamnade i blåsväder efter att ha använt hashtaggarna ”#zionistsnotwelcome” (”Sionister ej välkomna”) i postningar på sociala medier.

Foodbenders, som företaget heter, har sedan även använt hashtagen ”#freepalestine” (”Befria Palestina”).

Efter omedelbar kritik om ”antisemitism” gjorde ägaren till firman, Kimberly Hawkins, en Instagrampostning med klargöranden:

Först vill jag säga att jag älskar judiska människor och att de är välkomna till min restaurang. Jag har aldrig uttalat mig om judar.

Jag anser inte att kritik av sionistisk politisk ideologi, Israel eller projektet Stor- Israel, eller heller belysningen av den sionistiska ideologins supremacistiska grunder, innebär kritik mot det judiska folket eller ens israeliska medborgare.

En del människor menar dock så och kan tolka min kritik som antisemitisk, medan andra avsiktligt smälter samman de två [typerna av kritik], för att kunna stämpla mig som rasist i allmänhet– med det primära målet att tysta diskussionen om Israel.

De judiska lobbyorganisationerna Simon Wiesenthal Center samt Friends of Simon Wiesental Center (FSWC) kallar dock Hawkins uttalanden ”antisemitiska”:

Foodbenders flagranta antisemitism är inte kosher” menar rabbinen Meyer May, verkställande direktör för Simon Wiesenthal Center. Han kommenterar vidare:

Genom att påtala att sionister inte är välkomna till restaurangen uttalar ägaren de facto att judar inte är välkomna…Detta är uppenbar antisemitism, extremt diskriminerande och helt oacceptabelt.

Jaime Kirzner-Roberts, direktör för Kampanjen mot antisemitism vid FSWC har även han synpunkter i frågan:

Den uppenbara antisemitism som framförs av Foodbenders är totalt oacceptabel och måste ovillkorligen förkastas av hela samhället och dess politiska ledare.

Politiker är förpliktigade att försäkra dem de företräder att dessa kan känna sig välkomnade, leva i frihet och fritt från den sortens hat som vi bevittnat hos Foodbenders.

Hawkins svarar i en intervju med BlogTO:

— När jag uttalar mig om sionism refererar jag inte till judar utan om [den judiska] staten.

Hawkins uttalanden om sionism kostar henne nu uppenbarligen verksamheten som hon bedriver: Den här veckan har Uber Canada, Ritual och DoorDash sagt upp sina leveransavtal med restaurangen och cateringfirman. Företaget Ambrosia Natural Foods chain har deklarerat att man inte längre kommer att erbjuda produkter från Foodbenders på sina försäljningsställen.

Ovan nämnde rabbinen May kommenterar Ubers uppsägning med följande ord:

Vi applåderar Ubers principfasta beslut att stå upp emot Foodbenders uppenbara antisemitism och uppmanar DoorDash att inte hamna på efterkälken.

I tisdags postade Hawkins på Instagram ett meddelande som hon uppger sig ha erhållit på företagets hemsida. Meddelandet innehåller hatiska kommentarer om palestinier, lovprisanden av den judiska staten samt uttalade hot om mordbrand.

Hawkins står all turbulens till trots fast vid sitt stöd för den palestinska saken och sin kritik av sionismen. Häromdagen satte hon bredvid en skylt med texten ”Jag (hjärta) Palestina”, som redan fanns där, upp en stor palestinsk fana i fönstret till restaurangen. Hon har även täckt restaurangens skylt med en banderoll med texten ”Befria Palestina!”.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) ondgör sig över att Foodbenders gjort postningar på sociala medier där man hävdar att ”Polisbrutalitet är en israelisk exportvara” och inkluderat hashtaggar som #fromthevertothsea och #intifada.

From the river to the sea” är en populär politisk slogan använd av palestinier som motsätter sig kompromisser med Israel.

De palestinska intifadorna, som ägde rum på sent 1980-tal och tidigt 90-tal och sedan åter på tidigt 00-tal, var en serie palestinska protester som involverade ett antal angrepp på israeliska intressen.

I lördags firade cirka tvåhundra propalestinska demonstranter utanför restaurangen i Toronto en ”Vredens Dag” i protest mot Israels deklarerade planer på att annektera delar av Västbanken.

Demonstranterna anklagade sionister för brutalitet och folkmord och uppmanade företag att bojkotta Israel, rapporterar tidningen The Toronto Sun.


  • Publicerad:
    2020-07-09 21:30