BROTT. En afghansk pojke, som uppges vara 15 år, gruppvåldtogs grovt utanför Trelleborg i höstas. Tre asylsökande ”pojkar” häktades misstänkta för brottet och ställdes sedan inför rätta. Samtliga har nu dömts till sluten ungdomsvård och till att betala skadestånd.

Det var i höstas som den 15-årige asylsökande afghanen kom till Sverige och placerades på ett av Attendos transitboenden i Maglarp utanför Trelleborg. På samma boende fanns tre andra ensamkommande afghanska ”flyktingbarn”.

På kvällen den 15 september gick de alla tillsammans in till Trelleborg för att shoppa och när de upptäckte att affärerna var stängda gick de tillbaka mot boendet och det var då som de tre utsatte 15-åringen för övergreppen.

På en åker utmed E6 våldtogs han av två av dem och hölls fast av den tredje asylsökaren. Han utsattes för slag och sparkar och trycktes ned i leran. Ett knä trycktes mot hans nacke medan övergreppen pågick och när 15-åringen ropade på hjälp ska gärningsmännen ha fyllt hans mun med lera.

När ”flyktingarna” kom tillbaka till boendet ska 15-åringen ha berättat för personalen om vad som hade hänt och sedan larmades polisen. De tre gärningsmännen greps och häktades sedan misstänkta för den grova våldtäkten.

I slutet av december dömdes de tre afghanska ”pojkarna” av Ystads tingsrätt. Två dömdes till tio månaders sluten ungdomsvård medan den tredje dömdes till 8 månaders sluten ungdomsvård. De ska tillsammans även betala 200 000 kronor i skadestånd till sitt offer. Männen överklagade domen till hovrätten och under fredagen kom hovrättens beslut om att tingsrättens dom står fast.

15-åringens advokat, Jörgen Malmunger, är kritisk till att åklagaren inte yrkade på utvisning för de tre nu dömda männen.

— Normalt leder en sådan här dom till utvisning på livstid. Det har jag påpekat för åklagaren utan att få något svar, säger han.

Källa:
Pojkarna fälls för våldtäkt på åker


  • Publicerad:
    2016-03-11 22:55