INRIKES. I ett kontroversiellt utspel kräver Eskilstunas S-topp Jimmy Jansson att man utreder bidragsfusk bland nyanlända och att man gör något åt att försörjningsstöd används av dem som en inkomstkälla.

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har skapat kontroverser efter att han uttalat sig om fenomenet försörjningsstöd som stadig inkomst för ”nyanlända”:

— Dagens system är ett hån mot svenska arbetare, de som sliter och betalar sin skatt för vårt välfärdssystem, uttalade Jansson sig i Eskilstunas kommunfullmäktige.

Janssons utspel handlar dock inte om något nyfött motstånd mot massinvandring.  I en artikel i Eskilstuna Kuriren redogörs tvärtom för Janssons vision om ”ett speciellt integrationsspår i välfärdssystemet”. Jansson vill och tror sig kunna få ut ”nyanlända” i egen försörjning tidigare och i högre grad än vad som idag är fallet.

Inte desto mindre verkar Jansson lyckas uppnå en bild av invandringskritisk profilering, allrahelst lokalt i Eskilstuna.

Maria Chergui (V), gruppledare i Eskilstuna, anklagar nu Jansson för att eftersträva ”etnisk profilering inom välfärden” samt för att ”jaga människor med utländsk bakgrund”. Moderaternas gruppledare Jari Puustinen hyllar dock Janssons förslag som, menar han, kommer att stävja bidragsfusk om det antas.

Förslaget från Eskilstunas socialdemokrater har skickats till riksdagen i form av en skrivelse där man kräver att det görs något åt problematiken kring att nyanlända hamnar i en ”spiral av försörjningsstöd”.

Källor:
Chergui (V): ”Jakt på utländska människor”
Janssons (S) nya besked: ”Vi värnar socialtjänstlagen”


  • Publicerad:
    2020-02-22 15:00