MASSAKER I södra Belgien körde en bil tidigt på söndagsmorgonen in i en folkmassa med karnevalsfirare. Katastrofen inträffade i i samband med karnevalsfirande i staden La Louvière söder om Bryssel.

Händelsen med bilen som accelererade istället för att bromsa när den närmade sig en större grupp människor, utspelade sig tidigt i morse i byn Strépy-Bracquegnies strax utanför La Louvière i södra Belgien, drygt fem mil söder om Bryssel och nära gränsen till Frankrike.

Det var klockan fem på morgonen, när personer hade börjat samlas för att delta i byns traditionella karnevalståg, som en bil i hög fart körde in i en folksamling på runt 70 personer.

Sex människor har bekräftats döda, tio personer är allvarligt skadade, och ytterligare 27 personer har mindre skador.

Bilen lämnade sedan platsen för massakern, men de två personer som befann sig i den kunde snart gripas. Det ska röra sig om två individer i 30-årsåldern, båda ”lokala förmågor” och tidigare okända av polisen.

Åklagaren sade på förmiddagens av polisen utlysta presskonferensen att man ”inte har sett några tecken på att det skulle röra sig om ett terrordåd”. Polisen avfärdade på presskonferensen de spekulationer som cirkulerat i belgisk press om att ”olyckan” skulle orsakats av en biljakt.

La Louvières borgmästare Jacques Gobert beskriver händelsen som en ”katastrof” som ännu ej fått sin förklaring.

— Allt vi vet nu är att en bil kört in med hög hastighet i folkmassan. Var det en avsiktlig handling eller inte? Det får utredningen visa, säger han till tidningen Le Soir.

Samtidigt påpekar han att bilen accelererade istället för att bromsa in när den närmade sig folksamlingen:

— Bilen accelererade och under tiden som de började förstå att något pågick låg alla på marken. Folk skrek, säger han.

Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden skriver på Twitter :

Mina djupaste kondoleanser till familjer och vänner till de personer som avlidit och skadats i incidenten i morse i Strépy. Det som skulle ha varit en trevlig fest vändes till en tragedi. Vi följer situationen nära.