UTRIKES. EU markerar nu mot USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna de annekterade syriska Golanhöjderna som israeliskt territorium och tydliggör att EU inte erkänner Israels suveränitet över området.

Karta över bland annat Golanhöjderna.

I måndags reagerade Syriens utrikesdepartement starkt mot att USA:s president Donald Trump undertecknat ett dekret om att de ockuperade Golanhöjderna utgör israeliskt territorium och kallade det för en ”klar attack” på landets territoriella integritet och ett uttryck för Washingtons stöd för den sionistiska ockupationen.

Nu reagerar även EU mot USA:s beslut genom ett uttalande från unionens utrikeschef Federica Mogherini:

— Europeiska unionens position vad gäller Golanhöjderna har inte förändrats, säger hon och uppmanar medlemsländerna att inte följa i USA:s fotspår.

Mogherini hänvisar till internationell lag och framhåller att USA:s besked går helt emot flera FN-resolutioner om att Israel ska dra sig tillbaka från den strategiskt viktiga platån.

Säkerhetsrådet väntas diskutera frågan under ett möte om att förnya mandatet för FN-styrkan Undof, som är verksam mellan det Israelockuperade området och Syrien vid Golan.

Källa:
EU markerar: Golanhöjderna inte Israels mark


  • Publicerad:
    2019-03-28 11:10