YTTRANDEFRIHET EU har för avsikt att förbjuda RT och Sputnik i hela unionen. Tyskland tillsammans med Google och Facebook har redan vidtagit åtgärder mot de ryska statsmedierna.

Under gårdagen meddelade Europeiska kommissionens ej folkvalda ordförande Ursula von der Leyen att EU ska förbjuda de ryska medierna RT och Sputnik. Detta på grund av att de enligt von der Leyen sprider ”skadlig desinformation”.

— De statligt ägda Russia Today och Sputnik, såväl som deras dotterbolag, kommer inte längre kunna sprida deras lögner för att rättfärdiga Putins krig och så split i vår union. Vi utvecklar verktyg för att förbjuda giftig och skadlig desinformation i Europa, sa von der Leyen.

Exakt vad detta beslut om att inskränka pressfriheten kommer innebära är oklart då von der Leyen inte specificerade om förbudet bara innebär att mediernas TV-sändningar stoppas eller om deras hemsidor också ska blockeras i hela unionen.

Beslutet som enligt von der Leyen är unikt och saknar tidigare motstycke föregicks av att en EU- och FN-affilierad NGO som ironiskt nog säger sig företräda europeiska journalisters intressen krävde att unionen skulle förbjuda RT och utvisa deras reportrar från EU. Tidigare förra veckan införde EU också sanktioner mot RT:s chefredaktör.

RT har sedan tidigare fått sin tyskspråkiga kanal förbjuden i Tyskland samt blivit utsatta för en koordinerad attack från Google och Meta som i lördags beslutade att stänga av RT:s möjlighet att få in reklamintäkter på Youtube och Facebook. Google beslutade också att blockera användare i Ukraina från att ladda ner RT:s app. Anti-ryska hackare har även utsatt RT och andra hemsidor kopplade till ryska staten för DDoS-attacker efter att Ryssland invaderade Ukraina.