EU Det har stormat kring de svenska A-traktorerna den senaste tiden, med många krav om dess avskaffande. Nu framkommer det att EU-kommissionen redan inlett en process för att förbjuda de svenska fordonen.

Den senaste tiden har massiv kritik riktats mot de svenska reglerna för A-traktorer. Det har bland annat påståtts att de lätta kraven rörande bland annat säkerhetsbälten och vinterdäck har lett till många olyckor.

Poliser har samtidigt varnat för att det är väldigt få A-traktorer i trafiken som faktiskt följer de regler som finns för fordonet, som får framföras i max 30 kilometer i timmen med AM-körkort av personer så unga som 15 år.

Samtidigt har Transportstyrelsen lagt fram ett förslag med nio punkter för hårdare regler gällande A-traktorer. Bland annat föreslår man krav på vinterdäck och säkerhetsbälte, samt hårdare kontroll att reglerna följs.

Men nu avslöjar Teknikens värld att EU-kommissionen kan komma att sätta stopp för A-traktorerna redan nästa år. Enligt tidningen kontaktade EU-kommissionen Sveriges regering i januari angående A-traktorerna. Detta efter att en så kallad branschorganisation för mopedbilar kontaktat kommissionen och uppmärksammat att A-traktor får framföras med endast AM-körkort och att detta strider mot EU:s fordonslagar.

Den förra regeringen lyckades skjuta upp sitt svar till efter valet, men nu måste den nya regeringen besvara EU-bossarna. Enligt Teknikens värld kan ett negativt besked från EU innebära att A-traktorerna förbjuds redan i början av 2023.