STOCKOLM. Så kallade EU-migranter har nu börjat rycka upp fridlysta blommor för försäljning.

En användare på forumet Flashback, RealWiseman, skriver i en tråd om tiggare att han under gårdagen stötte på flera tiggare i Solna centrum som ägnar sig att sälja blommor.

Förutom denna kvinna som satt omedelbart utanför entrén till centrum gick det omkring 3 stycken yngre tiggare, 2 kvinnor, 1 man utrustade med ett litet knippe blommor som utan ett ord trycktes upp i folk ansikten (mestadels unga kvinnors ansikten), troligtvis i hopp om att offret reflexmässigt skulle ta emot blomman och sedan förväntas ge pengar. (Såg samma tillvägagångssätt i London, men då var det med rosor man körde samma trick).

Men blommorna är inte vilken blommor som helst utan en liljekonvaljer som är fridlysta och som Länsstyrelsen utverkat ett tydligt förbud mot. Följande framgår på Länsstyrelsens hemsida:

Förbud mot att gräva upp växten eller plocka växten för försäljning

Gullviva (Primula veris)
Liljekonvalj (Convallaria majalis)
Lummerväxter – samtliga arter (familjen Lycopodiaceae)

Flashback-debattören uppger att han anmält händelsen till Länsstyrelsen via hemsidans meddelandefunktion, men att han ännu inte har fått något svar. Andra i tråden tror dock inte att det kommer leda till något agerande från myndighetens sida. ”Helt korrekt. Gäller dock inte fridlysta EU-migranter”, skriver en av dem.

2edmk9y


  • Publicerad:
    2015-06-04 11:00