STOCKHOLM. Rålis parklek i Rålambshov har nu blivit tvungna att ha stängt på lördagar på grund av att personalen inte känner sig trygga. I parken bor flera ”EU-migranter” och personalen som jobbar där upplever att det numera är en hotfull stämning i området.

Sedan ”EU-migranterna” bosatte sig i parken för ungefär två veckor sedan har stämningen i området blivit hotfull och ett flertal stölder har skett. Personalen på Rålis parklek vågar inte längre arbeta ensamma på lördagar. På grund av att stämningen ofta blir hotfull är Rålis parklek just nu stängd på lördagar.

— Uteplatsen är alltid öppen, men då har man inte tillgång till huset och toaletterna. Det skulle vara jättetråkigt om vi måste fortsätta ha stängt på lördagar. Önskemålet från brukarna är att vi ska ha öppet – då har föräldrar ledigt och kan leka med sina barn, säger parklekens verksamhetschef Johanna Samuelsson.

Bland annat använder ”EU-migranterna” bord som tillhör Rålis parklek för att laga mat på. Polisen är medveten om situationen och har vid ett flertal tillfällen besökt Rålis parklek. De har då uppmärksammat att det är kring stängningstid senare på eftermiddagen som problemen uppstår.

— Vi var där i onsdags och torsdags. Det har varit en del incidenter där EU-migranter har grillat och eldat. De breder ut sig på området och har haft rå kyckling på borden – det är inte alls lämpligt utan det ska hanteras varsamt. Personalen känner att det har känts hotfullt, berättar Stefan Holmén som jobbar som polis i Kungsholmen.

Politikerna är oense om hur situationen ska lösas. Anna König Jerlmyr (M) anser att Stockholm stad ska se till att personalens arbetssituation är trygg så att verksamheten kan ha öppet. Moderaterna i Stockholm vill bland annat införa kommunala ordningsvakter som ska ha befogenhet att avhysa människor från olagliga boplatser vilket de har lagt in ett förslag om till de övriga partierna.

Ewa Larsson (MP) anser att det program som redan finns, det så kallade 16-punktsprogrammet, är tillräckligt i dagsläget för att i längden få kontroll över situationen. Larsson håller inte med Moderaterna och anser att deras förslag inte är en bra lösning på situationen som uppstått.

— Den röd-grön-rosa majoriteten har inte föreslagit att kommunala ordningsvakter ska jobba mot en specifik grupp. Vi tror inte att det är en bra lösning, säger Larsson.

Källa:
Parkleken i Rålis stängs på grund av hotfull stämning i parken


  • Publicerad:
    2015-08-26 23:35